Doorgaan naar artikel

Lege schappen en miljoenenschade supermarkten door boerenblokkades

De schade als gevolg van de blokkades van distributiecentra loopt volgens supermarktkoepel CBL al in de tientallen miljoenen euro’s. Supermarkten vrezen nieuwe blokkades.

Geüpdatet op:
Business
Nieuws
Boeren blokkeren op 5 juli met trekkers het distributiecentrum van supermarktketen Boni in Nijkerk. - Foto: ANP

Boeren blokkeren op 5 juli met trekkers het distributiecentrum van supermarktketen Boni in Nijkerk. - Foto: ANP

De supermarkten houden er rekening mee dat de komende dagen nog meer blokkeeracties rondom distributiecentra zullen volgen, met nog meer schades tot gevolg. De bedragen lopen nu al tot in de tientallen miljoenen euro’s schade, aldus supermarktkoepel CBL.

Het CBL bekijkt of en welke juridische stappen er mogelijk zijn richting de demonstrerende boeren, bijvoorbeeld het verhalen van de schade. Maar dat is nog lastig, aldus een woordvoerder, omdat er geen duidelijke organisatie achter de blokkades zit. In december 2019 startte het CBL een kort geding tegen Farmers Defence Force en won deze, waardoor er een einde kwam aan de spontane blokkeer-acties bij supermarkt-locaties.

Diverse distributiecentra geblokkeerd

De afgelopen twee dagen blokkeerden boeren diverse distributiecentra in het hele land, in protest tegen de stikstofaanpak. Het gaat om distributiecentra van allerlei ketens, waaronder Albert Heijn, Jumbo, Lidl, Coop en Boni supermarkten. Veel blokkades werden dinsdag in de loop van de dag beëindigd onder dwang van noodverordeningen of met dreiging van ME-inzet.

Lege schappen

Op diverse plekken in het land leidden de blokkades tot lege schappen, met name bij verse producten. Zo zei supermarktketen Lidl tegen het ANP dat meer dan 200 van hun supermarkten zijn getroffen door de blokkades, en dat hierdoor veel versproducten niet of minimaal beschikbaar zijn. Supermarktketen Coop laat weten te verwachten een miljoenenschade te gaan lijden door de blokkades, die het hele distributienetwerk van het bedrijf heeft platgelegd.

Jumbo en Albert Heijn, de twee grootste retailers, willen niet veel kwijt over de impact op hun bedrijven. Jumbo verwijst naar het CBL voor vragen; Albert Heijn laat weten dat de prioriteit nu ligt bij bevoorrading van de winkels en dat het bedrijf nog niet kan ingaan op financiële en juridische gevolgen. Die laatste laat weten dat het winkelbeeld divers is en verschilt per regio, en dat sommige winkels wel gewoon bevoorraad zijn en anderen minder.

Het CBL laat weten met klem te blijven vragen aan de autoriteiten om blokkades zo snel mogelijk op te heffen, maar meer invloed dan dat heeft de koepelorganisatie niet. Het is aan politie en gemeente hoe te handelen bij dergelijke spontane acties, aldus de koepelorganisatie.

Coauteurs: Lydia van Rooijen en Kirsten Graumans

Snel delen

Image
ANP

Algemeen Nederlands Persbureau

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin