‘Leliesector is het kind van de coronarekening’

09-07-2020 | |
De oogst van bloembollen. In de breedte valt de coronaschade mee, maar voor lelies wordt gevreesd. Foto: Mark Pasveer
De oogst van bloembollen. In de breedte valt de coronaschade mee, maar voor lelies wordt gevreesd. Foto: Mark Pasveer

Voor veel bedrijven in de bloembollensector is de impact van de coronacrisis minder ingrijpend dan aanvankelijk werd gedacht, maar voor de lelieketen houdt Henk Westerhof van handelsorganisatie Anthos zijn hart vast.

De belangrijkste afzetmarkten, zoals China en de VS, zitten nog volop in coronacrisis. Westerhof: “Ik vrees dat kwekers dit najaar als door een mokerslag worden getroffen”, schetst hij. “De noodzakelijke areaalkrimp wordt niet gehaald, zo lijkt het. Dan wordt het lastig om voor alle leliebollen een koper te vinden. Dat kan leiden tot een miljoenenschade.”

Schade minder omvangrijk dan verwacht

De Anthos-voorzitter geeft aan dat bloembollensectorbreed de coronagevolgen juist lijken mee te vallen. “De paniek was vier maanden geleden groot, toen de intelligente lockdown werd afgeroepen en de zorgen groeiden naarmate in veel landen het openbare leven op slot ging”, legt Westerhof de situatie uit. “De eerste beramingen duidden op een coronagerelateerde schadepost van ruim € 2 miljard en voor het voortbestaan van vele bedrijven werd gevreesd.”

De eerste beramingen duidden op een coronagerelateerde schadepost van ruim € 2 miljard

Het doembeeld is vervaagd, ziet hij, omdat marktpartijen met de naderende oogst de rust hebben bewaard en de afzet enigszins herstelde. “Dat heeft gezorgd voor een redelijk stabiel binnenlands prijsniveau, waardoor de schade voor teelt en omvang minder omvangrijk blijken.”

Vos
Petra Vos Redacteur


Beheer