Leven met varkensorganen

Gremmen
Bart Gremmen Hoogleraar Ethiek in Levenswetenschappen, Wageningen University and Research
Foto: Canva
Foto: Canva

Er was weer een baanbrekend medisch onderzoek op het achtuurjournaal: een varkensnier is in New York voor het eerst bij een mens getransplanteerd en werd niet onmiddellijk afgestoten.

De genen van de varkensnier bevatten door genetische verandering niet langer het molecuul dat tot directe afstoting in het menselijk lichaam leidt. Bij een hersendode patiënte met nierfalen werd de varkensnier aan haar bloedvaten vastgemaakt en buiten haar lichaam gehouden, zodat de onderzoekers konden zien wat ermee gebeurde. De testresultaten van het getransplanteerde varkensorgaan zagen er normaal uit.

Onze persoonlijke donorvarkens

Varkens kunnen in de toekomst mogelijk de oplossing bieden voor het grote tekort aan donororganen, omdat varkensorganen qua grootte vergelijkbaar zijn met die van de mens. Op dit moment wachten er ruim 1.300 mensen op een donororgaan. Als we in de toekomst allemaal onze persoonlijke donorvarkens kunnen hebben, ligt een omvangrijke medische varkenssector in het verschiet. Omdat we varkens al veelvuldig gebruiken voor consumptie, zou maatschappelijke acceptatie van varkens als orgaandonor groter kunnen zijn dan die van apen. Deze medische doorbraak wordt echter lang niet door iedereen gewaardeerd.

Uitbannen van ziektekiemen

De vraag is of mensen wel een donororgaan van een dier in hun lichaam willen, vooral als het donororgaan afkomstig is van een genetisch aangepast dier. Door de coronapandemie zijn mensen extra bang dat er ziektekiemen van dier naar mens overgaan. Het uitbannen van ziektekiemen, dat nooit volledig zal lukken, heeft als gevolg dat de donorvarkens volledig steriel moeten leven. Dit betekent een verdere inperking van hun natuurlijk gedrag en kan het welzijn van de donorvarkens ernstig aantasten.

Daarnaast is actiegroep Peta tegen het gebruik van levende dieren als opslagplaats voor menselijke reserveonderdelen. Zo worden, volgens deze actiegroep, dieren tot dingen die alleen maar zijn gecreëerd om onze doelen te dienen. Ik denk dat er eerst een doorbraak in de maatschappelijke acceptatie moet komen, voordat patiënten kunnen dromen van een leven met varkensorganen.
Beheer