Licht herstel room, poedermarkt zwak

11-08 | |
Foto: Twan Wiermans
Foto: Twan Wiermans

De aanvoer van melk lijkt niet zo scherp te dalen als vorig jaar.

Ook nu nog ziet men melkaanvoercijfers die wat hoger liggen. De prijs voor rauwe melk beweegt zich nog op een relatief hoog niveau van 56 cent per kilo, maar ligt net onder het prijsniveau van gecontracteerde melk. Na wat moeizame weken voor room, is deze week een klein herstel te zien van het product, voornamelijk door room dat op hele korte termijn wordt verkocht. De prijs schommelt tussen € 8,25 en € 8,30 per kilo. De handel in mageremelkconcentraat verloopt niet zo makkelijk en de prijs staat onder druk tussen € 3,20 en € 3,35.

Botermarkt vast

In de boterhandel lijkt het toch nog weer wat positiever dan verwacht. Er is niet zo heel veel op voorraad en verkopers blijven terughoudend om het onder de € 7.000 per ton aan te bieden. Voor het vierde kwartaal wordt wel een wat zwakkere markt verwacht. Ook gezien het grote prijsverschil met de Verenigde Staten en Nieuw-Zeeland.

Zwakkere poedermarkt

De poedermarkt is een stuk zwakker deze zomer. Er is mageremelkpoeder te koop, maar kopers zijn terughoudend zolang het ze niet duidelijk is of de markt nog verder naar beneden zal corrigeren. De prijs voor het product ligt tot maximaal € 3.600 per ton.

Geen verzwakking op kaasmarkt

Op de kaasmarkt is nog geen verzwakking merkbaar. De prijs voor Goudse foliekaas blijft rond de € 5,05 per kilo schommelen. Het is niet helemaal duidelijk of de voorraden groter zijn geworden. Op korte termijn is de vraag wel goed en met de situatie van vorig jaar in het achterhoofd lijken kopers toch al wat interesse te tonen voor de laatste drie maanden van het jaar. Mozzarella trekt ook weer aan in prijs en beweegt zich rond de € 5 per kilo. De vraag naar Emmental en Cheddar blijft onverminderd groot.

Prognose: op korte termijn vrij stabiel.

Dijkerman
Marc Dijkerman Redacteur
Meer over


Beheer