Doorgaan naar artikel

Licht op groen voor Nutri-Score in Duitsland

Geüpdatet op:
Politiek & Beleid
Nieuws
Verantwoordelijk voor de promotie van het label Nutri-Score – ook wel voedingsverkeerlicht genoemd – is landbouwminister Julia Klöckner. Foto: ANP

Verantwoordelijk voor de promotie van het label Nutri-Score – ook wel voedingsverkeerlicht genoemd – is landbouwminister Julia Klöckner. Foto: ANP

De weg voor het voedingswaardelabel Nutri-Score in Duitsland is vrij. Het parlement gaf vorige week definitief zijn fiat aan de toepassing op verwerkte en verpakte levensmiddelen. Landbouwminister Klöckner noemt het label een belangrijke bouwsteen in het nationale voedingsbeleid.

Het voedingswaardelabel Nutri-Score maakt definitief ook zijn entree op de Duitse markt in navolging van onder meer Frankrijk. Het parlement zette vrijdag het licht voor de lancering op groen. De verordening voor een rechtszeker gebruik treedt naar verwachting al in november in werking.

Verantwoordelijk voor de promotie van het label – ook wel voedingsverkeerlicht genoemd – is landbouwminister Julia Klöckner. De bewindsvrouw hakte vorig jaar de knoop voor de Nutri-Score al door, omdat uit een enquête was gebleken dat de bevolking daaraan de voorkeur geeft boven andere labels die aangeven hoe meer of minder gezond qua voedingswaarde een product is.

Makkelijker keuze maken

Het voordeel dat Nutri-Score toegeschreven wordt, is dat het de consument makkelijk maakt bij zijn keuze voor het een of andere voedingsproduct. Het label werkt met twee tinten groen en de kleuren geel, oranje en rood, alsmede respectievelijk de letters A tot met E. Ook zonder uitvoerige voorstudie kan zo met één opslag worden opgemaakt dat A-groen het beste ‘scoort’ qua voedingswaarde en E-rood het slechtst. Met name bij de vergelijking van twee of meer soortgelijke producten kan zo de keuze voor het beste alternatief worden vereenvoudigd.

Overgewicht

Voor minister Klöckner is de invoering van Nutri-Score ‘een belangrijke bouwsteen in het voedingsbeleid’. Dat beoogt onder andere dat minder burgers overgewicht hebben en met ziektes als diabetes te maken krijgen. Daar schort het in Duitsland aan, hoewel daar niet alleen, maar dat is een andere zaak. Hoe dan ook, in Duitsland is 62% van de mannen te zwaar en 47% van de vrouwen. Voor kinderen is het 15%. Van de volwassen heeft 20% zelfs zwaar overgewicht of is dan wel zwaarlijvig.

Nationale voedingsbeleid

Kern van het nationale voedingsbeleid is om in bewerkt voedsel vooral de hoeveelheid vetten, suikers en zout terug te dringen. De levensmiddelenfabrikanten hebben al toezeggingen gedaan om daaraan mee te werken. In de aanloop naar 2025 moeten op dat punt diverse doelen zijn bereikt. Zo moet dan het suikergehalte in gezoete zuivelproducten en frisdranken met 15% zijn verminderd en in ontbijtgranen (muesli’s dus met name) met 20%.

Geen enkel levensmiddel bevat afzonderlijk alle voedingsstoffen

Klöckner krijgt voor Nutri-Score ook de handen op elkaar van voedingsdeskundigen. Hoogleraar voedingswetenschappen aan de Sorbonne-universiteit in Parijs claimt dat de vaststelling van de voedingswaarde door Nutri-Score op een ‘zeer solide wetenschappelijke basis’ staat. Ook topman Jakob Linseisen van de Deutsche Gesellschaft für Ernährung (DEG), de zusterorganisatie van het Voedingscentrum in Nederland, is blij met het label. Hij waarschuwt er echter wel voor dat een steevaste keuze voor A-groen niet los mag worden gezien van een zo gevarieerd mogelijke voeding. “Geen enkel levensmiddel bevat afzonderlijk alle voedingsstoffen”, geeft hij mee aan de consument.

Een aanbeveling, geen plicht

In hoeverre de voedingsfabrikanten in Duitsland het label in de praktijk in zullen zetten, is natuurlijk nog afwachten. De reacties van die kant zijn alvast wel positief. Verplichten kan (ook) de Duitse overheid hier op grond van de EU-regels niets. Het blijft dus bij een aanbeveling, zij het een hartelijke. In Nederland is de discussie nog gaande, maar Albert Heijn gebruikt het label op proef al op een paar van zijn huismerken voor zuivel. Ook HAK zet de score al op haar producten, evenals Bonduelle.

Snel delen

Image
Wim Verseput

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin