De internationale graanmarkt herstelde zich dinsdag 10 maart een beetje na de vrije val van maandag 9 maart.
De dalende olieprijs zorgde naast de druk door de onzekerheden omtrent het coronavirus op maandag voor een enorme prijsval, die doorwerkte op vrijwel alle markten. De impact van het coronavirus op de mondiale economie blijft moeilijk om in te schatten. Wel zorgen de logistieke problemen voor extra druk.
De prijsdruk zorgde ervoor dat de graanbeurs in Groningen deze week niet noteerde. De prijsniveaus tussen koop en verkoop lagen (te) ver uit elkaar, waardoor er geen zaken zijn gedaan. De Rotterdamse graanbeurs verwerkt de internationale prijsval op de termijnmarkten nog in de EU-voertarwenotering en verlaagde deze met € 4 naar € 187 per ton.
Het Amerikaanse landbouwministerie (USDA) publiceerde op 10 maart een nieuw Wasde-rapport. Zoals verwacht bracht deze publicatie weinig nieuws. Het meest opvallende is dat de tarwe-export vanuit Rusland met 1 miljoen ton is verhoogd naar 35 miljoen ton voor seizoen 2019-‘20.
Vooruitkijkend naar het nieuwe seizoen verwacht Australië voor 2020-‘21 een hogere graanproductie. De Australische tarweproductie voorspellingen voor 2020-’21 loopt op naar 27 tot 28 miljoen ton. Ter vergelijking: voor seizoen 2019-’20 verwacht het USDA 15,2 miljoen ton Australische tarwe.
Akkerbouwers in het oosten van Australië proberen zaad te bemachtigen om wintergewassen in te zaaien. Australië was in seizoen 2018-’19 de vierde exporteur van tarwe op de wereldmarkt met een afzet van 9,2 miljoen ton tarwe.
Prognose: licht herstel graanprijzen.
Lees meer over de brood-, meel- en graansector op deze themapagina