Lichte prijsdruk granen bij gebrek aan nieuws

26-10 | |
Oogsten van tarwe. De exportvraag voor mais en tarwe is momenteel niet heel groot. - Foto: Mark Pasveer
Oogsten van tarwe. De exportvraag voor mais en tarwe is momenteel niet heel groot. - Foto: Mark Pasveer

Op de fysieke graanmarkt blijven kopers afwachtend. Er is momenteel niet veel nieuws en prijzen dalen licht.

Graanmarkten blijven volatiel door besprekingen tussen de VN en Rusland om de graancorridor vanuit Oekraïne die eind november afloopt te verlengen. De verlenging is bepalend voor de wereldwijde graanhandel en daarom heeft het de aandacht van iedereen.

Op de fysieke markt blijven kopers afwachtend. Er is momenteel niet veel nieuws en prijzen dalen licht. Termijnmarktnoteringen voor tarwe dalen deels omdat fondsen uitstappen. En in de Verenigde Staten wordt in het zuiden neerslag verwacht, waardoor de prijsstijging van eind vorige week na het weekend ongedaan is gemaakt.

Gerst interessanter voor voerleveranciers

De exportvraag voor mais en tarwe niet heel groot. Gerst is momenteel wel een interessant product. De prijs ligt zo’n € 25 onder die van tarwe en het is goed beschikbaar. Ter vergelijking: een jaar geleden rond deze periode was het prijsverschil tussen EU-voertarwe en EU-voergerst ongeveer € 10. Het prijsverschil maakt gerst interessanter om bij te mengen voor voerleveranciers.

Mede door de mindere vraag ligt de EU-uitvoer van gerst dit seizoen tot en met 23 oktober 41% achter op vorig jaar. China importeert minder gerst, mede omdat het land meer zelfvoorzienend wil zijn.

De graanbeurs in Rotterdam noteert deze week voor EU-voergerst op € 320 per ton. Dat is € 4 hoger dan de voorgaande week. Voor EU-voertarwe daalde de weeknotering met € 0,50 naar € 347,50 per ton. De EU-maisnotering staat op € 357 (-€ 6).

EU-maisimport meer dan verdubbeld

De wereldwijde maisbalans is niet heel ruim. In Europa valt de maisoogst tegen door de langdurige droogte in de zomer. Europa is daardoor afhankelijker van de invoer. De EU-maisimport is dit seizoen meer dan verdubbeld met ruim 9 miljoen ton in de periode 1 juli tot en met 23 oktober. In dezelfde periode vorig jaar werd 4,3 miljoen ton mais ingevoerd. De meeste importmais voor de EU komt uit Brazilië, gevolgd door Oekraïne.

Prognose: rustige markt bij volatiele prijzen.

Lees meer over de brood-, meel- en graansector op deze themapagina

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer