Lichte prijsdruk soja na stijging vorige week

08-11 | |
Foto: Hans Prinsen
Foto: Hans Prinsen

De situatie in Oekraïne en blokkades op wegen naar Braziliaanse havens ondersteunen hogere prijzen voor sojabonen. Ook de onzekerheid over toekomstige renteverhogingen in de Verenigde Staten van de Federal Reserve gaven de sojaprijzen vorige week een duwtje.

De vraag naar sojabonen is over het algemeen goed, waardoor prijzen afgelopen week stegen. De Chinese vraag naar soja kan worden beperkt omdat het land een nul-covid-beleid nastreeft en nieuwe lockdowns heeft ingesteld. Dit kan verklaren waarom in oktober ‘slechts’ ruim 4 miljoen ton soja is ingevoerd. Volgens marktbureau Reuters is dit een daling van bijna 20% vergeleken met de voorgaande maand. Sinds 2014 is de maandinvoer niet meer zo laag geweest. Ook worden aankopen beperkt door een hoog prijsniveau en slechte crush-marges.

Inzaai verloopt niet soepel

Vooruitkijkend naar komend seizoen verloopt de inzaai in Argentinië niet heel soepel als gevolg van droog weer. Er wordt deze week neerslag verwacht, wat wellicht enkele zorgen bij telers kan wegnemen. Verder is de verwachting dat het Amerikaanse landbouwministerie (USDA) in de nieuwste Wasde-publicatie de eindvoorraden sojabonen iets naar boven bijstelt. Dat maakt dat de prijzen begin deze week iets dalen.

Geen duidelijke richting koolzaadprijs

Ook de koolzaadprijs schommelt op internationale markten. Vorige week vond koolzaad steun bij stijgende palmolieprijzen. De koolzaadnotering op de beurs in Hamburg steeg vorige week woensdag naar € 670 per ton (+€ 21). Dat is het hoogste niveau sinds medio juli. Deze week staan termijnmarktprijzen onder druk. Het eerst aflopende contract (februari) daalde maandag 7 november met € 16 naar € 648,75 per ton. De verwachting is daardoor dat de fysieke prijzen deze week dalen.

Prognose: volatiele prijzen oliezaden.

Meer prijsinformatie over oliezaden vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer