Doorgaan naar artikel

Lichtpuntje voor Beyond Meat

Een lichtpuntje, daar zijn ze hard aan toe bij Beyond Meat, een van de belangrijkste producenten van vleesvervangers.

Geüpdatet op:
Business
Achtergrond
Voor de ontwikkeling van de McPlant is McDonald’s een wereldwijde samenwerking aan gegaan met Beyond Meat. Foto: ANP premium

Voor de ontwikkeling van de McPlant is McDonald’s een wereldwijde samenwerking aan gegaan met Beyond Meat. Foto: ANP

Een lichtpuntje, daar zijn ze hard aan toe bij Beyond Meat, een van de belangrijkste producenten van vleesvervangers.

Afgelopen weken stond het bedrijf alleen negatief in het nieuws met daaraan gekoppeld sterk dalende koersen op de aandelenbeurzen. Een bijtincident, waarvan de operationele topman van het concern wordt verdacht, komt het imago zeker niet ten goede. Maar met een onmiddellijke schorsing van deze directeur hoopt het bedrijf de schade te minimaliseren. Dat lukt niet met de andere uitdagingen waar het bedrijf voor staat. En dat is vooral de stagnerende omzetgroei waar het voedingsmiddelenbedrijf mee te maken heeft.

In 2020 maakte het bedrijf een onstuimige groei door in de afzet van plantaardige vleesvervangers. De coronamaatregelen hielpen mee aan een verdubbeling van de totale bedrijfsomzet in dat jaar. Het jaar daarop stagneerde de groei en dat zet zich dit jaar ook door. Hierdoor is het bedrijf geconfronteerd met flinke voorraden. Op dit moment is het vooral de inflatie die het bedrijf dwarszit, waardoor vleesvervangers nogal wat duurder zijn in de concurrentie met vlees.

In combinatie met het al slechte sentiment op de beurzen op dit moment daalde het aandeel van Beyond Meat in de afgelopen twee weken met 22,5%. Daarmee heeft het concern dit jaar al een koersverlies voor de kiezen gekregen van meer dan 75%. Begin dit jaar stond de koers van het aandeel nog op $ 65,16 per stuk. Eind vorige week zakte de waarde naar $ 14,17.

Samenwerking met McDonald‘s

Begin deze week is er eindelijk wat goed nieuws te melden voor het geplaagde concern. McDonald’s maakte bekend dat de plantaardige burger McPlant nu ook een definitieve plek op de menukaart in Nederland krijgt. Daarmee krijgt deze burger toch steeds meer vaste voet tussen de deur en via de grote gele M kan zodoende worden gebouwd aan meer naamsbekendheid en vooral meer afzet. Voor de ontwikkeling van de McPlant die gemaakt wordt van aardappelen en bieten en eiwitten uit erwten en rijst is McDonald’s een wereldwijde samenwerking aan gegaan met Beyond Meat.

Snel delen

Image
John Ramaker

Chef-redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin