Doorgaan naar artikel

Lichtpuntjes bij start nieuw jaar

Het afgelopen jaar was in heel veel opzichten historisch en bijzonder – in negatieve zin vooral.

Foto: Koos Groenewold premium

Foto: Koos Groenewold

Het afgelopen jaar was in heel veel opzichten historisch en bijzonder – in negatieve zin vooral. Met veel warme gevoelens zullen de meeste mensen er niet op terug kijken. Wat een glorieuze herstart na de coronacrisis had moeten worden, eindigde veelal in kommer en kwel.

Geen best vertrekpunt voor het nieuwe jaar. Toch zijn er aanknopingspunten voor wat optimisme zo vlak na nieuwjaar. Bijvoorbeeld als het gaat om de energietransitie. De energieprijzen zijn nog steeds hoog maar toch een stuk lager dan tijdens de piek van vorig jaar. Het is eigenlijk verbazingwekkend hoe relatief goed de samenleving tot nu toe door deze ongekende energiecrisis heen komt. De economie en de samenleving als geheel zijn wendbaarder dan je soms denkt. Intussen is de energietransitie in een veel hogere versnelling gekomen. Dat is gunstig.

De overheid trekt steeds meer de touwtjes aan wat betreft koolstofcredits

Ook gunstig is de doorbraak van het koolstofboeren die op handen is. Overal zie je initiatieven van boeren die afspraken maken met andere partijen om tegen betaling koolstof in de bodem of in producten vast te leggen. Deze ontwikkeling wordt mogelijk doordat er steeds betere methoden beschikbaar komen om die vastlegging te monitoren en te garanderen. Maar ook doordat de overheid steeds meer de touwtjes aantrekt wat betreft koolstofcredits.

Carbon Coöp

Langzaam maar zeker wordt het voor bedrijven steeds belangrijker en interessanter om te investeren in emissiebeperking of –compensatie. Dat biedt boeren kansen. Het mooie van een initiatief als Carbon Coöp is dat zij de koolstofcredits in de eigen productieketen willen houden, en voorkomen dat ze wegvloeien. Hier ontstaat een serieuze nieuwe poot onder het agrarisch bedrijf.

Snel delen

Image
Johan Oppewal

chef-redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin