Liever geen nieuw verdienmodel van Staghouwer

24-08-2022 | |
Schoonvelde
Henk Schoonvelde Melkveehouder
Minister van landbouw Henk Staghouwer. - Foto: ANP
Minister van landbouw Henk Staghouwer. - Foto: ANP

Gaat Staghouwer Prinsjesdag overleven? Hij wist voor het zomerreces duidelijk geen zoete broodjes te bakken en kreeg de hele Tweede Kamer over zich heen. Terecht: een bij elkaar gekopieerd rapportje moest de boeren perspectief bieden.

Een nieuw verdienmodel; zolang de economie leidend is hoef je die helemaal niet voor de boeren uit te vinden. Als overheid bepaal je spelregels en vangrails en stuur je bij. Wanneer boer 1 niet wil, staat boer 2 wel op die een hem passend verdienmodel invult.

Zelf ben ik al 20 jaar lid van European Dairy Farmers, een club die Europees bedrijfseconomische cijfers vergelijkt met 450 collega-melkveehouders uit heel Europa. Het mooie is dat de diversiteit onder leden ook heel groot is. Keer op keer ben ik benieuwd of er leden zijn die het ei van Columbus hebben uitgevonden en een verbeterd verdienmodel hebben opgetuigd.

Mijn conclusie na 20 jaar: van extensief biologisch, winkeltje aan huis tot duizenden koeien op mais en krachtvoer, kosten laag en omzet maximaliseren binnen het systeem van jouw melkveebedrijf leidt tot resultaatmaximalisatie. Welk verdienmodel er ook is, blijvende ondernemers zullen dat principe toepassen.

Huiverig voor overheid als ondernemer

Nu moet Staghouwer een nieuw verdienmodel optuigen, zelfs een zelfbenoemde werkgroep, Initiatief op ruimte, wil hierover meedenken. Volgens mij kun je dat beter aan de boeren overlaten, de overheid als ondernemer ben ik zeer huiverig voor. Volgens mij heeft de geschiedenis dat al vaak bewezen.

Of… willen we de voedselproductie loskoppelen van het economisch gedreven groeisysteem waar wij als maatschappij sinds de Tweede Wereldoorlog geweldig van profiteren? Dat lijkt mij een onmogelijke keuze; Nederland is onder Rutte wereldwijd altijd de aanjager geweest van vrije markt en geen beperkingen aan de grens.

In de westerse wereld ken ik drie landen die de opbrengstprijzen voor boeren bepalen, Noorwegen, Canada en Zwitserland. Noorwegen schatrijk van de fossiele gasopbrengsten, Canada door fossiele delfstoffen en Zwitserland door het stallen van discutabel geld, veelal ook weer uit landen die rijk zijn door fossiele energie.

Misschien moet Staghouwer wel gewoon zeggen: “Beste Tweede Kamer, dat nieuwe verdienmodel moeten de boeren zelf opzoeken. Dat kunnen ze goed, wij als Tweede Kamer moeten ons beperken tot spelregels en vangrails”.Beheer