Liever schenken met de warme hand

Pot je geld niet op, geef het aan je (klein)kinderen. Een stelling waar ik het helemaal mee eens ben.

Nederlandse ouderen hebben het vaak financieel goed. Ook veel gepensioneerde agrariërs hebben een mooi bedrag op de bankrekening staan. En wat doen ze daarmee?

Meestal helemaal niets: er staan tientallen miljarden te verpieteren op renteloze spaarrekeningen. Sterker nog, veel senioren zijn zo bang om in financiële problemen te komen dat ze sparen, zo bleek vorig jaar uit onderzoek van het Centraal Planbureau (CPB). En dat terwijl hun kinderen en kleinkinderen vaak niet eens een fatsoenlijk huis kunnen betalen.

Schenkbelasting om ontduiken erfbelasting tegen te gaan

Nu werkt de overheid ook niet mee. Als je geld geeft aan anderen, betaal je – boven een bepaalde vrijstelling – schenkbelasting. Deze belasting is ooit bedacht om te voorkomen dat mensen in hun laatste levensjaren nog even snel geld weggeven, zodat hun nabestaanden geen erfbelasting hoeven te betalen.

Als ouders en grootouders al schenken, dan is dat zelden meer dan de vrijstelling. Die bedraagt ruim € 5.000 per jaar voor kinderen en € 2.000 per jaar voor kleinkinderen. En er is natuurlijk de eenmalige jubelton voor een huis of hypotheek, maar die mag je alleen krijgen als je een eigen huis hebt. Ten slotte zijn er nog de eenmalige vrijstellingen voor kinderen tussen de 18 en 40 jaar voor studie van ruim € 55.000 of ruim € 26.000 die zonder bestedingsverplichting kan worden gegeven.

Het maakt voor de Belastingdienst niet uit of je geeft terwijl je nog leeft of nalaat als je dood bent

Waarom geven veel mensen die het kunnen missen niet meer? De tarieven voor de schenkbelasting zijn exact dezelfde als die voor de erfbelasting: voor kinderen 10% over de eerste (ongeveer) € 130.000 en 20% daarboven (voor kleinkinderen 18 en 36%). Het maakt voor de Belastingdienst dus niet uit of je geeft terwijl je nog leeft of nalaat als je dood bent.

Geef liever met de warme hand. Dan kun je ook nog zien wat jouw (klein)kinderen ermee doen. Dat is fijn voor zowel junior als senior.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.