Doorgaan naar artikel

Links steunt Ceta

Geüpdatet op:
Internationale politiek & beleid
Column
Foto: ANP

Foto: ANP

Volgens GroenLinks kijkt de EU bij de besluitvorming alleen naar de biefstuk en niet naar de koe. Mooie woorden, maar ongeloofwaardig, aldus Anita Heijdra.

We mogen in Nederland consumeren wat we hier vanwege de Nederlandse wet- en regelgeving niet meer mogen produceren. Ik schreef er al vaker over en het onderwerp is weer actueel vanwege het Ceta-verdrag. Dit vrijhandelsverdrag regelt onder andere de voorwaarden en heffingen op handel en diensten tussen de Europese Unie en Canada.

De onderhandelingen over het verdrag begonnen in 2009 en in 2017 werd het grootste deel van het verdrag al goedgekeurd waardoor het al ruim 2 jaar geleden in werking trad. Sindsdien hebben politici ontelbare uren vergaderd over het laatste onderdeel van het verdrag, het arbitrage-hof.

Ongelijk speelveld

Het arbitrage-hof is een alternatieve rechtbank voor bedrijven die zich benadeeld voelen door de nieuwe regelgeving. Voor de duidelijkheid: het ongelijke speelveld voor Nederlandse boeren is dus al sinds 2017 van ondergeschikt belang, toen de EU instemde. Echter, wanneer Nederland het akkoord afwijst voor wat betreft dat arbitrage-hof, is het hele akkoord en dus ook de drastische verlaging van de importtarieven alsnog van tafel.

Kind kan bedenken dat je afhankelijk wordt van geïmporteerd voedsel

Standpunt LTO

LTO liet via Twitter laten weten dat het akkoord ‘Goed Genoeg’ is voor onze boeren. Een onbegrijpelijk standpunt. Volgens GroenLinks kijkt de EU bij de besluitvorming alleen naar de biefstuk en niet naar de koe.

Maar wacht even … was dat niet de partij die het met D66 eens was toen die ene meneer riep dat de halve veestapel ons land uit moest? Een kind kan bedenken dat je afhankelijk wordt van geïmporteerd voedsel als je het zelf niet meer produceert.

Verdienmodel boeren

Hallo Isabelle Diks! Als jullie boeren ons land uit jagen en zij vestigen zich bijvoorbeeld in Canada waar welzijns- en milieuregels nog wél zijn afgestemd op een verdienmodel voor boeren, dan ben je automatisch aangewezen op vlees en melk dat geproduceerd wordt volgens niet-Nederlandse condities. Mooie woorden over vlees en koe, maar zeer ongeloofwaardig. Wat mij betreft hebben jullie je keuze al gemaakt toen jullie ons de oorlog verklaarden.

Snel delen

Image
Anita Heijdra

Vleesveehouder

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin