Skip to content

Listeria-besmetting: onderzoek naar NVWA-inspecties

Updated on:
Nationale politiek & beleid
Nieuws
PvdD-Kamerlid Leonie Vestering. - Foto: Peter Hilz premium

PvdD-Kamerlid Leonie Vestering. - Foto: Peter Hilz

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaat onderzoeken of met extra toezicht in de periode tussen 2016 en 2019 had kunnen worden voorkomen dat mensen ziek werden van producten van het bedrijf Offermans (later Ter Beke).

In 2019 bleek dat een listeria-uitbraak in Nederland het gevolg was van besmette vleeswaren van het vleeswarenbedrijf. Als gevolg van de uitbraak zijn 6 mensen overleden, hebben 2 vrouwen een miskraam gehad en zijn zeker 35 mensen ernstig ziek geworden.

Is NVWA tekort geschoten?

Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) meldde dinsdag 7 september in de Tweede Kamer dat het kabinet antwoord wil op de vraag of de NVWA tekort geschoten is. De minister was naar de Kamer geroepen in het vragenuur, waar Leonie Vestering (Partij voor de Dieren) de minister aan de tand voelde.

Late herinspectie

Uit journalistiek onderzoek van RTL Nieuws bleek dat de NVWA herinspecties achterwege heeft gelaten, die eigenlijk wel vereist waren nadat er eerder 2 waarschuwingen aan het bedrijf waren gegeven. Het duurde 30 maanden voordat de herinspectie plaats had. Onder tussen zijn wel waarschuwingen gegeven en heeft het bedrijf bepaalde producten ook uit de markt gehaald. De vraag is, aldus minister De Jonge, of had kunnen worden voorkomen dat mensen ziek werden.

Te weinig capaciteit bij keuringsdiensten

Vestering zegt dat de volksgezondheid in gevaar komt doordat de keuringsdiensten te weinig capaciteit hebben om dagelijks toezicht te houden op 1,7 miljoen slachtingen per dag.

Snel delen

Afbeelding
Jan Braakman

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin