LNV en NVWA werken aan aparte keuringsorganisatie

28-09 | |
Het hoofdkantoor van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). - Foto: ANP
Het hoofdkantoor van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). - Foto: ANP

Het ministerie van Landbouw en de NVWA werken de komende maanden verder aan het opzetten van een aparte organisatie voor het keuren in de vleessector. Dat schrijft demissionair minister Carola Schouten in reactie op Kamervragen.

Het opzetten van een aparte organisatie, op basis van de huidige directie Keuren, volgt op het onderzoek naar het stelsel van keuren en toezicht in de (rood)vleessector door de Raad van Advies Herbezinning NVWA.

Het opzetten van een aparte organisatie moet de spanning binnen de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) beëindigen. Het gaat hier om spanningen tussen het organiseren van toezicht op het gebied van voedselveiligheid en dierenwelzijn en het verlangd niveau van dienstverlening in de organisatie.

Vertrouwen

De structuuroplossing is volgens Schouten noodzakelijk om de verschillende rollen, belangen en verantwoordelijkheden weer in een goede, vernieuwde balans te brengen. Het moet zorgen voor heldere taken en moet zorgen dat het stelsel los komt van patronen en verwachtingen uit het recente verleden.

De losse directie Keuren moet voldoende handelingsvermogen, capaciteit en mandaat krijgen om officiële controles met gezag naar de sector te kunnen uitvoeren. Dit moet het maatschappelijk vertrouwen in het systeem terug winnen.

Vermaas
Mariska Vermaas RedacteurBeheer