LNV: genoeg stikstofruimte voor vergunningen

14-09-2020 | Laatste update op 13-01 | |
Foto: Ronald Hissink
Foto: Ronald Hissink

Er is nog genoeg stikstofruimte dit jaar voor het verlenen van vergunningen. De kilometermaatregel is vooralsnog voldoende om de benodigde vergunningen te verlenen.

Dat zegt een woordvoerder van LNV in reactie op onderzoek van Eenvandaag en platform voor onderzoeksjournalistiek Investico. Volgens dat onderzoek zou de Saneringsregeling Varkenshouderij (SRV) veel minder stikstofruimte opleveren dan gedacht. De SRV moet samen met de snelheidsverlaging op snelwegen voldoende stikstofruimte opleverenvoor vergunningen. De derde maatregel was minder eiwit in krachtvoer voor melkvee, maar die gaat niet door.

Onzekerheden aan twee kanten

In het stikstofdossier zitten onzekerheden aan twee kanten. Het is niet precies bekend hoeveel stikstofruimte nodig is voor de woningbouw en de infrastructurele werken en aan de andere kant is niet precies bekend hoeveel stikstof via de stoppersregeling kan worden ingeboekt. Maar mocht voor de vergunningverlening meer stikstofruimte nodig zijn, dan er beschikbaar is, dan zal er niet worden ingeboet aan de afgifte van vergunningen.

Lees ook: Stikstofeffect sanering varkenshouderij onder vuur

Als de deelname aan de stoppersregeling minder is dan verwacht, kan er minder stikstof in het registratiesysteem worden ingeboekt, maar het is niet zo dat er dan géén stikstofruimte wordt ingeboekt. Het ministerie gaat ervan uit dat de ruimte genoeg is voor de vraag die uit de vergunningaanvragen voortkomt.

20.000 vergunningaanvragen

Er zijn ongeveer 20.000 vergunningaanvragen, waarvan een deel niet eens stikstofruimte nodig heeft. Het kabinet garandeert dat de bouw van 75.000 woningen en de uitvoering van zeven infrastructurele werken kunnen worden vergund. “Mocht zich een probleem voordoen, dan fixen we dat”, aldus een woordvoerder van het ministerie. Het ministerie erkent op dit moment wel scenario’s uit te werken om stikstofruimte te vinden, mocht de situatie daartoe aanleiding geven. “Wat ons betreft blijven die nota’s echter in de la.”

Esselink
Wim Esselink Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.