LNV negeert fosfaatuitspraken CBb

Het ministerie van Landbouw negeert de voor boeren positieve uitspraken over fosfaatrechten van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb).

Dat zegt Jacoline Kroon van A&S Advocaten, die als advocaat betrokken was bij een paar van het hele kleine aantal procedures over fosfaatrechten bij het CBb waar veehouders gelijk kregen. Kroon: “Bij een positieve uitspraak is de opdracht van het CBb heel duidelijk, de minister moet die uitvoeren en niet nog eens gaan afwegen met haar discretionaire bevoegdheid. Ze nemen hun verantwoordelijkheid niet.”

Geen compensatie

Zo kreeg een boer waar ten onrechte kortstondig verpachte grond niet werd meegeteld maar 200 kilo fosfaat in plaats van verwachte 400 kilo. LNV vond dat hij redelijkerwijs niet volledig gecompenseerd hoefde te worden. In een zaak waar de melkveefosfaatreferentie te laag was vastgesteld en de veehouder daardoor meer dieren had afgevoerd dan nodig was, herstelde LNV de fout niet. Volgens LNV zijn veel van die koeien weggedaan omdat ze toch al te oud waren of niet geschikt meer zijn voor productie. Dus geen volledige compensatie. Ook een boer die door ziekte 44 koeien minder hield dan hij anders gedaan zou hebben, kreeg dat niet gecompenseerd. In de redenering van LNV staat het niet vast dat de veehouder in die twee jaar dat hij de dieren niet hield ze ook daadwerkelijk gehouden zou hebben met die extra fosfaatrechten. “Iedere keer blijken LNV geen verantwoordelijkheid te nemen”, zegt Kroon. “Het enige dat je kunt doen is opnieuw in beroep gaan, best bizar.”

Fosfaatzaken voor het Europese Hof

De voorzienbaarheid die het CBb bijna standaard aanneemt gaat getoetst worden. Begin augustus heeft Jacoline Kroon twee – afgewezen – schrijnende fosfaatzaken ingediend bij het Europese Hof. “Het CBb blijft maar hangen op die voorzienbaarheid terwijl er veel meer aspecten zijn die bepalen of er een fair balance is tussen het geschonden recht en het te dienen doel. Je moet kijken hoe iemand individueel is geraakt. Daarom wil ik een uitspraak van het Europese Hof.”

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.