LNV schrikt van harde lijn LTO

21-06 | |
Stikstofminister Christianne van der Wal en landbouwminister Henk Staghouwer zullen de demonstratie van woensdag 22 juni niet bijwonen. - Foto: ANP
Stikstofminister Christianne van der Wal en landbouwminister Henk Staghouwer zullen de demonstratie van woensdag 22 juni niet bijwonen. - Foto: ANP

De harde toon van LTO Nederland binnen de actievoerende landbouworganisaties heeft het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit onaangenaam verrast.

LTO Nederland, dat in de afgelopen maanden veel overleg heeft gevoerd met het ministerie, is een van de organisatoren van de demonstratie die woensdag in Stroe wordt gehouden.

De gezamenlijke landbouworganisaties kondigen een ‘politiek en juridisch strijd’, met onder andere ‘een spervuur aan Wob-verzoeken’. “Niets maar dan ook niets blijft aan het oog onttrokken.”

Tegelijk willen de groepen tot een lokale gezamenlijke praktische aanpak komen, zonder het ministerie daarbij te betrekken, maar wel in overleg met provincies.

Intensief overleg

Dat LTO zich met een harde toon afkeert van het ministerie heeft binnen het departement wenkbrauwen doen fronsen, mede vanwege het intensieve overleg dat er in de afgelopen jaren is geweest – niet alleen met LTO maar ook met de versnellingscoalitie, waar LTO deel van uit maakte.

De beide bewindslieden (Christianne van der Wal voor Natuur en Stikstof en Henk Staghouwer van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) zullen woensdag de demonstratie niet bijwonen. Een groot aantal Kamerleden is wel aanwezig, onder wie Tjeerd de Groot (D66), Edgar Mulder (PVV), Derk Boswijk (CDA), Roelof Bisschop (SGP), Joost Eerdmans (Ja21) en Caroline van der Plas (BBB). Voor de laatste drie is in het programma ruimte vrijgemaakt. Boswijk heeft ’s middags andere verplichtingen, die te maken hebben met zijn woordvoerderschap voor defensiezaken. Voor D66’er Tjeerd de Groot is geen plek op het podium.

Minister Van der Wal zal een bijeenkomst met landbouwraden bij de Floriade in Almere woensdag niet bijwonen, vanwege een mogelijke actie van boeren ter plekke.

Braakman
Jan Braakman Redacteur


Beheer