LNV wil cameratoezicht bij slachthuizen en verzamelplaatsen

30-08 | |
Het cameratoezicht wordt niet verplicht voor kleinschalige slachthuizen of verzamelcentra. - Foto: Canva
Het cameratoezicht wordt niet verplicht voor kleinschalige slachthuizen of verzamelcentra. - Foto: Canva

Het ministerie van Landbouw wil niet alleen cameratoezicht in slachthuizen, maar ook op verzamelplaatsen voor vee verplicht kunnen stellen via de Wet Dieren.

Een concept van de wetswijziging ligt voor via internetconsultatie. Via de wet worden slachthuizen en verzamelcentra verplicht om ervoor te zorgen dat er permanent voorzieningen aanwezig zijn om bewegend beeld en geluid vast te leggen van werkzaamheden met dieren of met dierlijke producten.

Afgelopen jaren brachten infiltranten in slachthuizen meermaals in het geheim gefilmde beelden naar buiten van medewerkers die niet diervriendelijk met slachtdieren omgingen. In reactie op de daaropvolgende maatschappelijke discussie hebben alle grote en middelgrote slachthuizen, in afspraak met de NVWA, vrijwillig camera’s geïnstalleerd. Deze camerabeelden gebruiken de slachthuizen voor hun eigen toezicht en ter verbetering van processen. Daarnaast gebruikt de NVWA deze als aanvullend toezichtinstrument, naast het fysieke toezicht door toezichthoudende inspecteurs en dierenartsen.

Wijziging Wet Dieren

De NVWA wil de mogelijkheden voor het inzetten van camerabeelden graag uitbreiden, maar dit kan niet op basis van vrijwilligheid bij slachthuizen. Een wijziging van de Wet Dieren geeft de wettelijke basis voor de invoering van verplicht cameratoezicht. De wet biedt ook mogelijkheden om in de toekomst nieuwe technieken zoals warmte-, geluid en bewegingssensoren in te zetten, met als doel het verbeteren van dierenwelzijn. LNV wil de technieken op termijn ook inzetten voor het verbeteren van toezicht op voedselveiligheid en diergezondheid.

Details over de wijze waarop de cameraverplichting wordt ingevoerd, zoals waar de camera’s en andere installaties aan moeten gaan voldoen, hoe lang de gegevens bewaard moeten blijven en hoeveel camera’s er moeten komen, wordt op een later moment vastgesteld. Wel staat al vast dat slachthuizen en verzamelplaatsen de beelden toegankelijk moeten maken voor toezichthouders.

Bedrijven die niet voldoen aan de cameraplicht zullen eerst een mogelijkheid krijgen om dit te herstellen. Als ze dit niet doen, volgt een bestuurlijke boete.

Cameratoezicht kleinschalige slachthuizen

Het cameratoezicht wordt niet verplicht voor kleinschalige slachthuizen of verzamelcentra, omdat de investering voor deze kleinschalige bedrijven te duur is. Kleinschalige slachterijen zijn nu ook al vrijgesteld van de sectorale afspraak van cameratoezicht. Bij welke omvang cameratoezicht wel verplicht wordt, zal ook op een later moment worden vastgesteld.

De openbaarmaking van de wetswijziging is een eerste stap. Mogelijk wordt het wetsvoorstel naar aanleiding van de consultatie nog aangepast, waarna het wetsvoorstel het reguliere wetstraject via de Tweede en Eerste Kamer zal ingaan.

Vermaas
Mariska Vermaas Redacteur


Beheer