Lodders: ‘Geknokt voor werkbaar fosfaatsysteem’

30-03-2021 | Laatste update op 23-05 | |
Na elf jaar vertrekt Helma Lodders (VVD) uit de Tweede Kamer. "Je moet in de politiek heel alert zijn op alles wat er gebeurt. Het belangrijkste werk in de Kamer is niet de debatten, maar juist het traject daarvóór." Foto: Roel Dijkstra
Na elf jaar vertrekt Helma Lodders (VVD) uit de Tweede Kamer. "Je moet in de politiek heel alert zijn op alles wat er gebeurt. Het belangrijkste werk in de Kamer is niet de debatten, maar juist het traject daarvóór." Foto: Roel Dijkstra

Helma Lodders (VVD) vertrekt na bijna elf jaar uit de Tweede Kamer. Invoering van fosfaatrechten was een van de belangrijkste thema’s in die periode. Ze speelde er een actieve rol in en is daar trots op, zegt ze terugblikkend.

“Ik heb nog steeds wekelijks wel een of twee boeren aan de lijn om te praten over het fosfaatrechtenstelsel.” Helma Lodders (52) was tien jaar landbouwwoordvoerder namens de VVD. De invoering van de fosfaatrechten was een van de grootste onderwerpen waar ze mee te maken had. En nog steeds is het actueel vanwege de vele zaken rondom knelgevallen die nog spelen.

Er moest een werkbaar fosfaatrechtenstelsel komen. Volgens mij zijn we daar in geslaagd

Lodders: “Ik heb gewerkt aan een stelsel dat werkbaar is voor de grootste groep ondernemers in het land. Je kan nooit iedereen gelukkig maken. Was het maar zo eenvoudig. Het was echt knokken om een werkbaar systeem te maken voor zowel een boer in Brabant als in Friesland. Terugkijkend ben ik best tevreden over hoe dat gelukt is. Waar ik nog steeds buikpijn van heb, is dat knelgevallen nog altijd aanlopen tegen beperkingen en belemmeringen, waardoor bedrijven zich niet hebben kunnen ontwikkelen tot wat ze graag wilden.”

‘Landbouwhart’ van de VVD

Haar doel als parlementariër was om ervoor te zorgen dat er een ‘werkbaar systeem’ zou komen, zegt ze terugblikkend in een interview met Boerderij. “Volgens mij zijn we daar in ieder geval in geslaagd. Als je de intentie had om met de introductie van het fosfaatrechtenstelsel al een heel aantal boeren te laten stoppen, had dat vrij eenvoudig geregeld kunnen worden. Ik heb samen met Halbe Zijlstra hard gestreden om dit te voorkomen.”

Op de vraag of met haar als landbouwwoordvoerder ook het ‘landbouwhart’ verdwijnt bij de VVD zegt Lodders: “Politiek gaat niet over één ding. Je mag van de VVD verwachten dat ze een afweging maken van alle belangen, en dan uiteindelijk een afweging maken. In het stikstofdossier hebben we laten zien dat landbouw daar echt een belangrijk onderdeel van is. Als de landbouw afgelopen jaren ondergeschikt zou zijn geweest, waren er heel andere dingen uit het stikstofdebat gekomen.”

Regeldruk boeren

Lodders’ speerpunt was altijd: minder regels voor de boer. Gevoelsmatig zijn er in de afgelopen jaren juist meer regels gekomen. Op de achtergrond heeft Lodders behoorlijk wat tegen weten te houden. Zo wist ze samen met CDA‘er Jaco Geurts te voorkomen dat de kosten voor de NVWA voor de sector met € 10 miljoen zou stijgen. Door politiek handig op te treden, voorkwam ze dat de Tweede Kamer het wetsvoorstel voor regionaal begrenzen van de veehouderij en de Kip van morgen-wet behandelde.

Het belangrijkste werk in de Kamer is niet de debatten, maar juist het traject daarvóór

“Je moet in de politiek heel alert zijn op alles wat er gebeurt. Het belangrijkste werk in de Kamer is niet de debatten, maar juist het traject daarvóór. Je moet goed weten wat wanneer op de agenda komt, zodat je het op de juiste plek kan bespreken. Of niet. Bij de verplichte dammetjes in de ruggenteelt was het heel lastig. Maar met een politieke truc, door Kamervragen te stellen namens een meerderheid van de Kamer, is het toch gelukt de maatregel te schappen. Het zijn geen mooie methodes, maar het is wel effectief”, zegt Lodders.

Vermaas
Mariska Vermaas Redacteur


Beheer