Doorgaan naar artikel

Lokale boeren gaan Rotterdam voeden

Doel van het Rotterdamse project is dat stedelingen zowel betaalbaar voedsel kunnen kopen, als een verduurzaming van de agrarische sector. Foto: ANP

Doel van het Rotterdamse project is dat stedelingen zowel betaalbaar voedsel kunnen kopen, als een verduurzaming van de agrarische sector. Foto: ANP

Lokale boeren in de buurt van Rotterdam doen mee aan een nieuw project om de havenstad van dichtbij te voeden.

Zowel melkveehouders als telers in de vollegrond en onder glas moeten over zes jaar de stad Rotterdam via een korte keten van eten voorzien. Het is een samenwerkingsproject tussen negentien organisaties, waaronder LTO Noord, FrieslandCampina, Herenboeren, Natuurmonumenten, Rabobank, Picnic en Stichting Milieukeur.

Doel van het project is dat stedelingen zowel betaalbaar voedsel kunnen kopen, als een verduurzaming van de agrarische sector. Natuurmonumenten benadrukt dat het een project is voor de langere termijn, maar moet vanaf volgend jaar echt van start gaan. Daarvoor is een startkapitaal van € 5 miljoen via de Postcode Loterij.

Grote ambitie

De organisaties hebben een grote ambitie: het geld van de loterij voor ‘Rotterdam de boer op!’ wordt ingezet als vliegwiel, in de komende maanden gaan de samenwerkende partners zich onder meer inzetten om in samenwerking met private en publieke partijen tot een veelvoud van dit bedrag te komen. Het ministerie van landbouw juicht het initiatief van harte toe. Via het twitteraccount van het ministerie laat Carola Schouten optekenen: “Het is een mooi praktijkvoorbeeld van mijn visie op kringlooplandbouw: gezond, goed en regionaal voedsel voor de randstad, de boer een eerlijke prijs en de natuur profiteert mee.”

Concreet betekent het Rotterdamse project dat de inwoners via kleinschalige verwerking en distributie efficienter moeten worden: minder transportkilometers en samenwerken met een online supermarkt, in dit geval Picnic. Zuivel met het PlanetProof-keurmerk wordt de standaard in de supermarkten in de regio. In de buurt van Rotterdam zien de initiatiefnemers vijf mogelijke locaties voor het opzetten van Coöperatieve boerderijen, gerund door stedeling en agrarisch ondernemers. Daarbij horen ook voedselbossen. Boeren die meer natuurinclusief willen werken, kunnen rekenen op een bijdrage uit het Rotterdams Transitiefonds.

Niet nieuw

Initiatieven als deze zijn niet nieuw, maar worden zelden door een groot aantal organisaties uit allerlei hoeken ondersteund. Bijvoorbeeld de Herenboeren, waar consumenten deeleigenaar zijn van landbouwgrond en een handjevol vee. De boer is in loondienst en de producten die van het land en van de dieren komen, worden evenredig verdeeld over de consumenten die lid zijn. In Rotterdam is dit De Vlinderstrik.

2 miljoen inwoners

Een ander voorbeeld van stedelijk boeren in de havenstad is de Floating Farm. Rotterdamse consumenten zijn dus niet helemaal onbekend met de lokale voedselproductie, maar met een inwonersaantal van bijna 2 miljoen zien de initatiefnemers nog voldoende mogelijkheid om nieuwe burgers mee te laten doen.

Snel delen

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin