Doorgaan naar artikel

Lokale tarwenotering staat stevig boven € 200

Foto: Henk Riswick

Foto: Henk Riswick

De termijnmarktnoteringen voor tarwe zakken dan wel iets, maar gisteren (dinsdag 27 oktober) werden in Noord-Nederland nog zaken gedaan boven € 200 per ton voor voertarwe.

De voertarwenotering klom op de graanbeurs in Groningen dan ook naar € 201 per ton. Dat is het hoogste prijsniveau sinds februari 2019.

Goede marktstemming

De stemming is goed op de markt. Telers zijn voorbij de € 200-grens makkelijker geneigd om te verkopen, waar een paar weken geleden de houding nog afwachtend was. Het huidige prijsniveau is lang niet gezien, waardoor telers met grote voorraden een deel van de voorraad verkopen. De verwachting is dat de tarweprijs de komende weken wel op niveau blijft.

Het is de vraag of de neerslag in belangrijke productiegebieden in de wereld en daarmee de prijsdaling voor tarwe aanhoudt. Voor het eerst sinds weken daalde begin deze week de tarwenotering op de internationale termijnmarkten. De neerslag die in de Verenigde Staten en Rusland wordt verwacht, haalt de stijgende lijn uit de tarwenoteringen op de internationale markten. De maaltarwenotering op de termijnmarkt in Parijs daalde dinsdag met € 1,50 naar € 205,75 per ton.

Daarbij dalen termijnmarktnoteringen ook door winstnemingen van speculanten die de koersstijgingen van de laatste weken willen verzilveren. Een andere bijkomende factor van de daling op de termijnmarkt is dat de zorgen over de impact van corona op de wereldeconomie aanhouden. Ook maken telers in Oekraïne een inhaalslag met het inzaaien van wintertarwe.

Maisprijs redelijk stabiel

Handelaren houden de internationale maisprijs goed in de gaten, omdat deze van invloed is op de tarweprijs. Vooralsnog is de exportvraag voor mais vanuit de Verenigde Staten groot. De maisnotering op de termijnmarkt in Chicago voor het eerstaflopende contract (december) liet weinig beweging zien.

Prognose: redelijk stabiele graanprijzen.

Prijsinformatie over graan vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Lees meer over

Snel delen

Afbeelding
Annet Smale

Redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin