Doorgaan naar artikel

Londen en Brussel werken hard aan brexit-akkoord

Ursula von der Leyen en Charles Michel tijdens een virtuele topconferentie over de brexit. Foto: ANP

Ursula von der Leyen en Charles Michel tijdens een virtuele topconferentie over de brexit. Foto: ANP

De Britse regering en de Europese Unie gaan er alles aan doen om toch nog voor 1 januari een akkoord te sluiten over de nieuwe handelsrelaties na brexit. Daarmee willen ze voorkomen dat er na afloop van de huidige overgangsperiode invoerheffingen en andere handelsbelemmeringen gaan komen.

Dat hebben premier Boris Johnson en de voorzitters van de drie Europese instellingen, Ursula von der Leyen, Charles Michel en David Sassoli, afgesproken tijdens een virtuele topconferentie.

‘Constructieve besprekingen’

Partijen spreken in een verklaring hun waardering uit voor ‘de constructieve besprekingen’ die tot nu toe ondanks de door corona gerezen problemen hebben plaatsgehad. Het overleg zal nu echter worden opgevoerd naar wekelijkse bijeenkomsten. “Nieuw momentum is nodig. Partijen willen de meest gunstige omstandigheden scheppen om voor eind 2020 een deal af te sluiten en te ratificeren. Partijen onderstrepen hun intentie om te werken aan een relatie die kan werken in het belang van het Verenigd Koninkrijk en zijn inwoners.”

Oneerlijke concurrentie

De voorzitter van de Europese Raad, Charles Michel, stelde echter direct al op Twitter dat ‘een gelijk speelveld essentieel blijft’, waarmee hij onderstreept dat de Britten niet te veel van de Europese regels kunnen afwijken, omdat dat tot oneerlijke concurrentie kan leiden. Juist dat ‘level playing field’ vormde tot nu toe een struikelblok voor de Britten, omdat ze vrezen dan toch in een Europees keurslijf te blijven.

Invoerheffingen en grenscontroles invoeren

De Britten hadden voor de top aangekondigd dat er in ieder geval geen verlenging komt van de huidige overgangsperiode die op 31 december afloopt. De Europese autoriteiten stellen nu ‘dat ze daarvan hebben kennisgenomen’. Zou er toch geen overeenkomst komen, dan willen de Britten volgend jaar invoerheffingen en grenscontroles invoeren. Dat gebeurt dan wel gefaseerd om het bedrijfsleven in een tijd van de coronacrisis niet met nog meer problemen op te zadelen.

Snel delen

Image
Ruud Peijs

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin