Loofdoding aardappel: klappen, zuur en foam werken

Reglone en Finale zijn vanaf 2020 niet meer toegelaten als loofdodingsmiddel in aardappelen. Alternatieve methoden, die net zo effectief zijn, zijn moeilijk te vinden. Loofklappen in combinatie met spuiten is de beste aanpak. Foam en zuur lijken ook goed te werken, maar zijn nog niet beschikbaar.

Dat blijkt uit een loofdodingsproef van Delphy. Het onderzoeks- en adviesbureau voerde die in 2019 uit in opdracht van en gefinancierd door Brancheorganisatie Akkerbouw in het kader van het Actieplan Plantgezondheid.

“De resultaten met NEU1170H, een nieuw nog niet toegelaten middel van Ecostyle op basis van perlargonzuur, en beginnen met hete foam zijn ook veelbelovend”, zegt Johan Wander, senior projectmanager onderzoek akkerbouw van Delphy.

Vaker spuiten om gewas tot stilstand te brengen

Chemische loofdoding is nu beperkt tot Spotlight, Quickdown en Beloukha, die langzamer werken. “Reglone, dat zorgt voor een snelle chemische loofdoding, was zeer geschikt voor het open spuiten van het gewas, zodat telers de stengels beter konden raken bij een volgende bespuiting.”

Met het overgebleven smalle en zwakkere middelenpakket moeten telers vaker spuiten om het gewas tot stilstand te brengen. Omdat de toegelaten middelen het loof minder snel doden, is een betere timing van spuiten nodig om te voorkomen dat pootgoed uit de maat groeit. Door een langere periode van loofafsterving is er meer kans op virusbesmetting, bacterieziekte (erwinia) en schimmelaantasting (Phoma). En de oogstrisico’s nemen toe (later oogstmoment).

Beste alternatieven voor Reglone

Delphy heeft in de veldproeven diverse alternatieven getest voor toepassing van Reglone. Loofklappen met een Spotlight-douche scoorde het beste op snelle afsterving van stengels. De beste alternatieven voor Reglone in de consumptieaardappelteelt zijn:

  • zuur NEU1170H, Spotlight en Quickdown;
  • klappen en Spotlight;
  • klappen en Quickdown.

Dit geldt zowel op afsterven van blad en loof, loslaten van de knol en huidvastheid.

“NEU1170H had de snelste aanvangswerking, 4 uur na de bespuiting kon je het effect al zien. Vooral blad boven in de plant ging snel dood, onderin duurde het langer.” Op huidvastheid scoren methoden Reglone en klappen + Quickdown het beste, gevolgd door methoden MagGrow, NEU1170H en klappen + Spotlight.

Proef herhalen voor betrouwbare resultaten

Wander benadrukt voorzichtig te zijn met de conclusies van het Delphy-onderzoek. “De groei van een gewas is elk jaar verschillend, zo ook de reactie op loofdoding. Deze proef moeten we minimaal één keer herhalen voor meer betrouwbare resultaten.”

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.