Louis Dreyfus maakt meer winst bij lagere omzet

Handelshuis Louis Dreyfus Company maakte in het eerste halfjaar van 2020 meer winst bij een kleinere omzet.

De nettowinst steeg van $ 71 miljoen naar $ 126 miljoen (+77%) en ook het resultaat voor belastingen, afschrijvingen en rente steeg, met 50%. Dat terwijl de omzet daalde van $ 17,5 miljard naar $ 16,3 miljard. Dat blijkt uit de halfjaarresultaten die het bedrijf onlangs publiceerde.

Katoenmarkt

De omzet daalde, omdat zowel de prijzen als het volume dat Louis Dreyfus verhandelde en verwerkte daalde. Met name de prijzen voor granen en oliehoudende zaden daalden. Het totale volume kromp met 2,9%, vooral door de verkoop van een aantal Canadese locaties en impact van het coronavirus op de producten katoen en rijst. De katoenmarkt had te maken met een scherpe daling door een afnemende vraag naar textiel, waardoor de prijzen op het laagste punt sinds 2009 kwamen. Ondanks de coronacrisis bleef de vraag naar de meeste producten die het bedrijf verhandelt op niveau.

Toenemende vraag vanuit China

Louis Dreyfus profiteerde van goede marges in de handel van granen en oliehoudende zaden door een zwakke Braziliaanse reaal en boeren die veel van hun producten verkochten. Er was ook een sterke vraag naar Braziliaanse soja door China. In 2019 daalde de nettowinst nog met 25% door onder andere de uitbraak van Afrikaanse varkenspest in China en handelsspanningen tussen de VS en China. Nu profiteerde het bedrijf dus van een toenemende vraag vanuit China naar Braziliaanse producten. Het handelshuis ondervond in de handel van vruchtsappen vertraagde leveringen door schepen die niet op tijd konden aanmeren vanwege lockdowns.

Externe investeerders

Het bedrijf betaalde een dividend van $ 302 miljoen uit. De belangrijkste aandeelhouder, die meer dan 96% van de aandelen heeft, is Margarita Louis-Dreyfus. De afgelopen jaren ontving zij grote bedragen dividend om andere familieleden uit te kunnen kopen. Louis Dreyfus staat sinds dit jaar open voor externe investeerders. Volgens persbureau Bloomberg zouden er daarvoor gesprekken zijn met investeringsfonds ADQ uit Abu Dhabi.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.