Louis Dreyfus open voor externe investeerders

07-02-2020 | |
Margarita Louis-Dreyfus - Foto: ANP
Margarita Louis-Dreyfus - Foto: ANP

Handelshuis Louis Dreyfus staat voor het eerst in zijn 169-jarig bestaan open voor externe investeerders. Daar ging het uitkopen van familieleden door eigenaar Margarita Louis-Dreyfus aan vooraf.

Na 169 jaar staat agrarisch handelshuis Louis Dreyfus Company (LDC) open voor de verkoop van een groot minderheidsbelang aan externe investeerders. Dat vertelde voorzitter en grootaandeelhouder Margarita Louis-Dreyfus in een interview met persbureau Reuters. Zij is in het afgelopen decennium in het bezit gekomen van 96% van de aandelen van het bedrijf. Met het aantrekken van een externe investeerder wil Louis-Dreyfus het bedrijf versterken.

Overleden echtgenoot

Margarita Louis-Dreyfus werd eigenaar van iets meer dan de helft van de aandelen toen haar echtgenoot, Robert Louis-Dreyfus, in 2009 overleed. Nadat zij eigenaar werd van het agrarisch handelshuis is ze tien jaar bezig geweest over minderheidsbelangen die in handen waren van andere familieleden te onderhandelen en uiteindelijk over te kopen. De aandelen zijn ondergebracht in een zogenoemd familie-trust. Om de minderheidsaandelen te kunnen kopen, sloot Margarita in 2018 een lening af van $ 1 miljard. Hierbij was haar meerderheidsbelang in het grondstoffenhandelsbedrijf het onderpand. Het plan om de overige familieleden uit te kopen, was al beschreven door de overleden echtgenoot.

Dalende winst

Terwijl Louis-Dreyfus in het afgelopen decennium de aandelen kocht, ging het financieel met LDC steeds minder goed. Hoewel de resultaten in 2018 weer verbetering lieten zien, vielen ze halverwege 2019 weer tegen. De winst van $ 71 miljoen (2018: $ 91 miljoen) op een omzet van $ 17,5 miljard in dat halve jaar was de kleinste in negen jaar in dezelfde periode. Door de uitbraak van de Afrikaanse varkenspest en de handelsoorlog tussen de VS en China werd minder soja verscheept, dat leidde tot een kleiner verscheept volume van 7%. Als gevolg van de moeilijke marktomstandigheden stelde het bedrijf een kostenbesparingsplan in. Dat plan wordt geleid door een nieuwe topman, het sluitstuk in eerdere veranderingen in de managementlaag. Eerder verkocht LDC al enkele graanverwerkingslocaties in Canada en stapte het uit de zuivelbusiness.

Te midden van de ‘moeilijke externe omstandigheden’, zoals het bedrijf de situatie noemde, werd over het eerste halfjaar van 2019 een dividend van $ 428 miljoen uitgekeerd. Het grootste dividend sinds 2014. Het dividend heeft het eigen vermogen doen dalen van $ 5 miljard aan het eind van 2018 naar $ 4,6 miljard halverwege 2019.

Focus op bedrijf

Het uitkopen van de familieleden door Margarita kan gezien worden als het vrijmaken van de weg om externe investeerders toe te laten. LDC liet eerder weten voorkeur te hebben voor ‘regionale’ partijen om zo de positie te versterken in landen waar het naar uitbreiding zoekt, zoals China. Louis-Dreyfus benadrukte in het interview: “We staan niet onder druk. We willen een meerderheidsbelang behouden. Het hangt allemaal af van de kwaliteit van het aanbod van investeerders. Tot en met 2018 waren we bezig met het consolideren van de aandeelhoudersstructuur. Nu het bedrijf klaar is met dat onderwerp kan het volledig focussen op het bedrijf.”

We passen ons aan aan een nieuwe realiteit van grotere fluctuaties en politieke onvoorspelbaarheid

De resultaten voor het jaar 2019 komen later dit jaar. Louis-Dreyfus zei dat het een ‘veerkrachtige’ winst zal laten zien, ondanks uitdagende omstandigheden. “We passen ons aan aan een nieuwe realiteit van grotere fluctuaties en politieke onvoorspelbaarheid’. Ze voegde eraan toe dat een herstel van de marges uit de verwerking van sojabonen en kostenbesparingen de resultaten van 2020 zouden moeten helpen.

Bekijk het verloop van de aandelenkoersen van bedrijven in de Beursindex van Food&Agribusiness via FoodAgribusiness.nl/markt

Kloosterman


Beheer