LTO: beregeningsverbod overdag heeft nauwelijks effect

Een urenverbod blijkt weinig effectief om de verdampingsverliezen significant terug te brengen.

Nieuw wetenschappelijk onderzoek van het KNMI, Wageningen University & Research, KnowH20 en de Bakelse Stroom, toont aan dat er nauwelijks verschillen zijn wanneer boeren overdag of ’s nachts beregenen. Lange tijd werd gedacht dat beregenen in de nachtelijke uren voor veel minder verdamping zou zorgen. Nu uit onderzoek blijkt dat dit niet geval is, gaat LTO Noord met de waterschappen om tafel om de in hun ogen onzinnige beregeningsverboden te voorkomen.

Verdampingsverliezen

Volgens de onderzoekers is er nauwelijks verschil tussen het overdag of ’s nachts beregenen. Een urenverbod is volgens de onderzoekers weinig effectief om de verdampingsverliezen significant terug te brengen. Verwaaiing door wind heeft een groter effect op het waterverlies bij beregening. De daadwerkelijke verliezen zijn ook hierbij minimaal als meegerekend wordt dat het verwaaide water uiteindelijk ook voor het grootste deel in hetzelfde perceel neervalt.

LTO Noord-bestuurder Trienke Elshof: “Het instellen van een verbod op het beregenen overdag levert weinig op om waterverliezen te beperken, maar kan wel zorgen voor ernstige schade aan gewassen. Als sector zijn we zo afhankelijk van water.”

Gesprek met waterschappen over beregeningsverboden

LTO Noord wil daarom op korte termijn in gesprek met de waterschappen. “We willen betrokken zijn bij besluitvorming over beregeningsverboden”, zegt Elshof. Zij vindt dat maatwerk nodig is. “Of beregend moet worden, hangt heel erg af van de hoeveelheid regen die er valt, de grondsoort en de gewassen die de boer of tuinder teelt. Er moet een zorgvuldige afweging gemaakt worden, een ‘one size fits all’-benadering voor een groot gebied heeft daarom geen zin.”

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.