LTO: droogte maakt veevoermaatregel nog moeilijker

13-08-2020 | Laatste update op 29-04 | |
Wil Meulenbroeks, voorzitter vakgroep melkveehouderij bij LTO Nederland. - Foto: Bert Jansen
Wil Meulenbroeks, voorzitter vakgroep melkveehouderij bij LTO Nederland. - Foto: Bert Jansen

Door de droogte voorzien veel melkveehouders een tekort aan ruwvoer in de vorm van weidegras.

De huidige droogte maakt het voor melkveehouders nog meer onmogelijk om zich aan de regels van de veevoermaatregel te houden. Dat concludeert Wil Meulenbroeks, voorzitter van de vakgroep melkveehouderij bij LTO Nederland.

Tekort aan weidegras door droogte

Door de droogte voorzien veel melkveehouders een tekort aan ruwvoer in de vorm van weidegras. “Het verse weidegras levert over het algemeen veel eiwit, met name in het najaar. Als dat najaarsgras niet beschikbaar is of van slechte kwaliteit is, wordt het onder de nieuwe voermaatregel nóg moeilijker om eiwittekorten tegen te gaan en dus de gezondheid van dieren te waarborgen,” aldus Meulenbroeks.

Boeren die binnenkort aan de winterkuil, met het gras van dit groeiseizoen, moeten beginnen, zien dat ook hier de ruweiwitgehalten lager zijn dan gemiddeld. Hier is in de regeling geen rekening mee gehouden, ziet LTO.

Wijzigingen in normen veevoermaatregel

In de Kamerbrief waarin de veevoermaatregel werd aangekondigd, schreef landbouwminister Schouten dat kunnen er nog beperkte wijzigingen worden doorgevoerd in de normen van de regeling, als daar in augustus aanleiding voor is. LTO voorspelt dat uit de evaluatie die deze maand gemaakt moet worden, ongetijfeld zal blijken dat de voermaatregel nog slechter zal uitpakken.

De maatregel wordt van meet af aan bekritiseerd door LTO en onder normale omstandigheden is de regeling voor veel melkveehouders praktisch onuitvoerbaar, vindt Meulenbroeks.

van Rooijen

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.