Skip to content

LTO en VanDrie fel tegen slachttaks PvdD

Updated on:
Nationale politiek & beleid
Nieuws
Foto: ANP

Foto: ANP

LTO en VanDrie Group zien helemaal niets in de zogeheten slachttaks van de Partij voor de Dieren.

Het wetsvoorstel van de Partij van de Dieren (PvdD) om een slachttaks in te voeren draait de Nederlandse veehouderij de nek om. Dat schrijft LTO op hun site. Marijke Everts van VanDrie Group noemt het een vorm van ‘boertje pesten’ en sluit zich aan bij het standpunt van LTO.

Everts vindt het een concrete uitwerking van de plannen van de PvdD om de sector weg te hebben, maar het schiet zijn doel volledig voorbij. “Het verduurzamen van de sector kan niet met een slachttaks. Daar is dan geen geld meer voor. Het is te hopen dat er partijen zijn met realiteitszin in Den Haag en dat het voorstel wordt afgeschoten.”

‘Tarieven maken vlees onbetaalbaar’

De voorgestelde tarieven zijn voor sommige dieren even hoog of zelfs hoger dan de opbrengstprijs, schrijft LTO. “Nederlands vlees wordt daarmee onbetaalbaar, waardoor de consument minder duurzaam geproduceerd vlees uit het buitenland op het bord zal krijgen.”

De PvdD wil veehouders een belasting opleggen op het moment dat ze dieren voor de slacht afvoeren. De partij wil de volgende tarieven heffen: € 340,63 per rund, € 8,68 per varken, € 0,12 per stuk pluimvee, € 16,32 per schaap, € 77,55 per geit en € 455,80 per paardachtige.

De Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) zegt later in de week te komen met een reactie op het initiatiefvoorstel. Vee & Logistiek Nederland wil geen reactie geven. Tot 2 april kan er gereageerd worden bij de internetconsultatie voor de slachttaks.

Snel delen

Afbeelding
Marleen Purmer

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin