LTO: Green Deal moet steun in rug zijn

12-12-2019 | Laatste update op 21-02 | |
Voorzitter van de Europese Commissie Ursula Von der Leyen en vice-voorzitter Frans Timmermans presenteerden 1 december de Green Deal. - Foto: ANP - Foto: OLIVIER HOSLET
Voorzitter van de Europese Commissie Ursula Von der Leyen en vice-voorzitter Frans Timmermans presenteerden 1 december de Green Deal. - Foto: ANP

De Green Deal van de Europese Commissie moet een steun in de rug worden voor de boer en geen juk in de nek. Dat is de reactie van voorzitter van LTO Nederland Marc Calon op de plannen die de Europese Commissie woensdag 11 december presenteerde.

Calon zegt dat de Green Deal de Nederlandse land- en tuinbouw moet helpen bij de duurzame productie van voedsel en andere groene producten.

“Dat kan alleen als er mét ons wordt gewerkt, zodat Europees beleid en geld tot goed resultaat leidt voor onze sector. Beknellende regelgeving over ons uitstorten zou een grote fout zijn”, aldus Calon in een verklaring.

Lees verder onder de tweet

“Mijn grote angst is dat de EU met een botte bijl door de vele bestaande initiatieven heen gaat. Een rigide top-downbenadering gaat ongelofelijk hard botsen met de realiteit: onze sector heeft oplossingen, maar dan moeten we daar wel de ruimte voor krijgen”, aldus de LTO-voorzitter.

Hij voegt eraan toe dat de Europese Commissie er “snel genoeg achter komt dat Brussel ook nog wel met de trekker te bereiken is” als niet de juiste aanpak wordt gekozen.

Schouten: kwaliteit voedsel waarderen

Landbouwminister Carola Schouten wilde woensdag nog niet inhoudelijk ingaan op de Green Deal. Zij steunt het idee dat de kwaliteit van voedsel moet worden gewaardeerd, zeker als het gaat om de prijs. Ze zegt ook te hopen dat er ruimte komt voor nieuwe veredelingstechnieken die het mogelijk maken gewassen weerbaar te maken.

Braakman
Jan Braakman Redacteur
Meer over


Beheer