LTO: inpoldering nieuw land nodig

Foto: ANP
Foto: ANP

Op de lange termijn is het nodig om nieuw land in te polderen, vindt LTO Nederland.

Boerenbelangenclub LTO schrijft in de nieuwe grondvisie dat er te weinig ruimte in Nederland is voor landbouw, natuur, woningbouw en energie. Wat LTO betreft kan bijvoorbeeld de Noordzee een geschikte locatie zijn om land aan te wenden.

Zonnepanelen op daken niet op land

Op de korte termijn is bijvoorbeeld een verbod op het plaatsen van zonnepanelen op landbouwgrond een goede stap om ervoor te zorgen dat voldoende landbouwgrond beschikbaar blijft. Zonnepanelen op daken van de stallen en schuren is een betere oplossing.

Volgens LTO is landbouwgrond in de beleving van recreanten vaak niet veel anders dan van natuurgebieden. Daarbij tekent de belangenclub aan dat landbouwgrond de maatschappij geen geld kost voor onderhoud, maar dat juist geld verdiend wordt door te telen op deze gronden.

Sector heeft grond nodig om kennis te behouden

Niet tornen aan landbouwgrond dus, is de strekking van deze grondvisie. De afgelopen decennia is dat te veel gebeurd, ziet LTO. Landbouwgrond moest plaatsmaken voor natuur, woningbouw of industrie. Die ruimte heeft de sector nodig om de (internationale) kennis en innovatie op peil te houden en verder te verduurzamen, vindt LTO.

van Rooijen
Meer over

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.