Doorgaan naar artikel

LTO kiest belegen bestuurder

Sjaak van der Tak. - Foto: ANP

Sjaak van der Tak. - Foto: ANP

De grootste overeenkomst tussen Jan Cees Vogelaar en Sjaak van der Tak is dat het allebei bestuurders uit de oude doos zijn.

Allebei rond de zestig jaar – Vogelaar er net onder en Van der Tak erboven – en een lang verleden als bestuurder. Maar dan houdt de vergelijking op. Vogelaar was en is vooral de actievoerder, Van der Tak de bestuurder.

Omgaan met ambtenaren

Dat bewijst ook zijn verleden. Anders word je niet eerst ambtenaar, dan wethouder en daarna burgemeester. Dat betekent wel dat je ervaring hebt en kunt omgaan met ambtenaren. Dan kan hem van pas komen in zijn nieuwe baan. Daar zal hij ook vooral moeten overleggen met ambtenaren van onder meer het ministerie van Landbouw. Nou, hij weet hoe de hazen lopen in de ambtelijke wereld. En dan doel ik niet op de snelheid van handelen. Hoewel, het is soms verbazingwekkend te zien hoe ambtenaren er als een haas vandoor gaan als er echt een probleem opgelost moet worden.

Ik had gehoopt dat het een jonge, dynamische vent (of vrouw) zou zijn

Ben ik blij met Sjaak van der Tak als nieuwe voorzitter? Ik weet het eigenlijk niet. Hij staat bekend als een bekwaam bestuurder met een groot netwerk. Hij werd gewaardeerd als voorzitter van de Glastuinbouw. Hij is verbindend. Dat heeft LTO echt nodig. Vriend en vijand zwaait zijn benoeming lof toe. Het lijkt de ideale man.

Geschikte kandidaten

Maar eerlijk gezegd stond hij niet op mijn lijstje van geschikte kandidaten. Ik had gehoopt dat het een jonge, dynamische vent (of vrouw) zou zijn, die nog geen verleden heeft in de bestuurlijke Landbouw. Een bestuurder, die nieuwe paden bedenkt en bewandelt. Die ons verrast met een frisse aanpak van de bestaande problematiek. Een man of vrouw, die durft te struikelen, maar dan fier weer opstaat om verder te gaan. Iemand, die ook jonge boeren weer enthousiast maakt voor een gezamenlijke belangenbehartiging van de Landbouw.

Misschien heb ik ongelijk en is deze bedaagde bestuurder wel de juiste man op de juiste plaats

Ze zijn er, dat hebben we gezien bij FDF. Daar zijn vooral de schreeuwers naar boven komen drijven, maar er waren ook jonge intelligente boeren, die ik graag op de LTO-stoel had gezien. Die nieuw enthousiasme kunnen brengen bij een belaagde en murw gestreden boerenstand. Ze zijn er, maar ook nu weer niet bij de LTO.

Alle credits voor Van der Tak

Dat laat onverlet dat we Van der Tak alle kans moeten geven. Misschien heb ik ongelijk en is deze bedaagde bestuurder wel de juiste man op de juiste plaats. Ook in Amerika streden twee oudere heren om de baan van President. Misschien is het de ‘song’ van deze tijd.

Daarom alle credits voor Van der Tak. Leden kunnen hem nu alleen nog maar volop steunen en dat doe ik ook. Uiteraard soms wel een tikkeltje kritisch, maar dat kietelt hem om zijn werk nog beter te doen.

Lees meer over

LTO

Snel delen

Afbeelding
Vergaderboer

Columnist

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin