Peiling: liever zonnepanelen op dak dan in wei

30-09-2020 | |
Foto: Henk Riswick
IMG_ris409784010

Een merendeel van de Nederlanders heeft liever zonnepanelen op het dak dan in een weiland of op een akker, dat blijkt uit een onderzoek van DirectReserach, in opdracht van LTO Nederland.

Driekwart van de Nederlanders vindt dat de overheid zonnepanelen op daken van bedrijven moet stimuleren. 71% behoudt de beschikbare ruimte liever voor de land- en tuinbouw dan er zonneparken op neer te zetten, zo antwoordden de ondervraagden.

Rol van de overheid

“Het overgrote deel van de Nederlanders gebruikt de ruimte dus liever voor land- en tuinbouw dan voor de aanleg van zonneparken en bovendien verwachten zij hierin een rol vanuit de overheid ”, aldus Kees van Zelderen, portefeuillehouder Klimaat en Energie, laat hij optekenen bij LTO Nederland.

Landbouwgrond is laatste optie

De helft van de ondervraagden zijn volgens LTO op de hoogte van het feit dat al veel boeren duurzame energie op hun bedrijf opwekken. Deze, voor een de helft van de ondervraagden, nieuwe informatie, zorgt ervoor dat de 30% een ‘significant’ positiever beeld’ krijgt van de agrarische sector. LTO Nederland pleit voor het gebruik van oppervlakte voor meerdere doeleinden en het hanteren van de zonneladder. Hierbij wordt eerst ingezet op benutting van daken, bebouwde oppervlakte en loze oppervlakte – waarbij landbouwgrond een laatste optie is.

LTO heeft onderzoeksbureau DirectResearch gevraagd om de waardering voor en de perceptie van problemen, oplossingen en verantwoordelijkheden rondom boeren en tuinders bij het Nederlandse publiek te peilen. Het onderzoek onder 1.560 Nederlanders is gewogen naar Nederland en representatief op geslacht, leeftijd en opleiding, aldus LTO.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.