LTO Noord en Windunie in strategisch plan

12-11-2020 | |
Foto: Mark Pasveer
Foto: Mark Pasveer

LTO Noord en Windunie gaan samen een strategisch plan ontwikkelen voor de energietransitie in de provincie Utrecht.

Beide partijen zijn ervan overtuigd dat duurzame opwekking van energie door middel van windmolens alleen kans van slagen heeft als de verdiensten ten goede komen van de lokale omgeving. Alleen dan kan 75% van de energie die Nederland in 2030 verwerkt duurzaam worden opgewekt. Dat meldt LTO Noord.

Boeren hebben een belangrijke troef in handen als het gaat om de energietransitie

Een samenwerking tussen boerenorganisaties en energiemaatschappijen ligt voor de hand, stelt LTO Noord. “Boeren hebben een belangrijke troef in handen als het gaat om de energietransitie. Dat is ruimte, in de zin van agrarische grond”, aldus Erwin Haveman, LTO Noord-programmamanager klimaat & energie. Iedere deelnemer moet gelijke kansen krijgen om te profiteren en zo de agrarische structuur te versterken. Een integraal plan met meer maatschappelijk draagvlak dan losse initiatieven van diverse ontwikkelaars.

Draagvlak

“Vaak wijzen overheden gebieden aan die het meest geschikt zijn. Lokale ondernemers en inwoners zijn daar echter niet altijd goed bij betrokken. Dat is essentieel voor het draagvlak en daarmee de haalbaarheid”, aldus Windunie-ontwikkelingsmanager Steef van Baalen.

Essink
Stefan Essink Voormalig redacteur


Beheer