LTO/NOP niet in cassatie in fipronil-zaak

25-05-2021 | |
Tijdens een eerdere rechtszaak stelden pluimveehouders de overheid aansprakelijk voor de schade die zij hebben geleden door de fipronil-crisis. - Foto: Joep van der Pal
Tijdens een eerdere rechtszaak stelden pluimveehouders de overheid aansprakelijk voor de schade die zij hebben geleden door de fipronil-crisis. - Foto: Joep van der Pal

Er is onvoldoende draagvlak onder pluimveehouders om de rechtszaak tegen de overheid voort te zetten.

De rechtszaak die pluimveevakgroep LTO/NOP en 111 pluimveehouders samen met pluimveevakbond NVP voerden tegen de overheid vanwege diens optreden tijdens de fipronil-crisis, is ten einde. De landbouworganisatie en boeren hebben besloten niet meer in cassatie te gaan, de laatste mogelijkheid die hen nog restte. Hiervoor was onvoldoende draagvlak onder de deelnemende pluimveehouders, aldus LTO/NOP.

‘Richten op de toekomst’

LTO/NOP-voorzitter Kees de Jong laat weten dat hoewel ze nog steeds met grote teleurstelling terugkijken op de uitspraak in het hoger beroep, het boek nu wat hen betreft gesloten wordt. “Veel pluimveehouders zagen geen heil meer in verder procederen. Dat valt te begrijpen,” zegt hij. “De crisis ligt inmiddels ver achter ons en pluimveehouders willen zich liever richten op de toekomst”.

Overheid niet aansprakelijk voor financiële schade

In maart dit jaar oordeelde het gerechtshof Den Haag in het hoger beroep dat de overheid niet onrechtmatig gehandeld heeft tijdens de fipronil-crisis in 2017, en dus niet aansprakelijk is voor de financiële schade van pluimveehouders. Dit kwam overeen met de eerste uitspraak in de zaak. De pluimveehouders konden alleen nog in cassatie. Hierbij oordeelt dan de Hoge Raad of het recht en de procesregels juist zijn toegepast.

Graumans
Kirsten Graumans Redacteur
Meer over


Beheer