LTO/NOP opnieuw in overleg over waterverstrekking

11-01-2021 | Laatste update op 21-02 | |
Foto: Koos Groenewold
Foto: Koos Groenewold

Pluimveevakgroep LTO/NOP is opnieuw in overleg met het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit over (poets)waterverstrekking aan eenden.

SP-Kamerlid Frank Futselaar stelde tijdens een debat over de landbouwbegroting voor dat de toegang tot zwemwater voor eenden wettelijk moet worden geborgd. Schouten zei hierover met de sector in gesprek te gaan. De discussie over het verstrekken van bad- en poetswater aan eenden speelt al langer. “Voor ons staat de gezondheid van de dieren voorop”, zegt Jaap Maarsingh, voorzitter van de LTO/NOP-kring eendenhouders. In de eendenhouderij is gebruik van medicijnen nu uiterst zelden nodig.

Risico op meer ziektekiemen

De eendenhouders vrezen dat vernatting in de stal, bij het verstrekken van open water, gaat leiden tot meer ziektekiemen in de stal en gezondheidsproblemen bij de dieren. De eendenketen liet zelf onderzoek doen naar waterverstrekking in de stal, en dit onderzoek concludeerde dat Pekino-drinkers de beste oplossing zijn – drinkcups die zo gemaakt zijn dat de eend er precies zijn kop in kan steken.

De Nederlandse retail kiest ondertussen voor goedkopere Franse foiegras-eenden

Maarsingh laat weten dat dit systeem nu in twee Nederlandse eendenstallen is geïnstalleerd, en dat de sector nu onderzoek doet naar hoe het precies toegepast moet worden. Daar zijn nog kanttekeningen bij, waaronder het schoonhouden van het systeem en wanneer er precies water verstrekt kan worden.

Kostprijsverhoging

Het systeem geeft echter ook een kostprijsverhoging van € 0,11 per eend. Dat terwijl de eendenketen afgelopen jaar maanden stil heeft gelegen als gevolg van de coronamaatregelen. Dat heeft er financieel flink ingehakt bij de eendenhouders. “Op een dergelijke investering zitten we nu niet te wachten”, zegt Maarsingh. Hij wijst er op dat de Nederlandse retail ondertussen kiest voor goedkopere Franse foiegras-eenden en de Nederlandse eend vanwege de kostprijs nu al links laat liggen.

Stro is een goede vervanger, zonder de nadelen die kleven aan open water

De sector gaat op korte termijn de stand van zaken op papier zetten voor het ministerie, over hoever ze nu zijn en wat ze een haalbaar en wenselijk tijdspad voor de toekomst achten. “We willen laten zien dat we hier zorgvuldig mee bezig zijn, en vragen het ministerie ons hiervoor de tijd te geven”, aldus Maarsingh. “Dat corona ons (financieel) op een achterstand heeft gezet, moet de politiek ook begrijpen.”

Zwemwater geen optie

Wat Maarsingh wel frustreert, is dat ze geen gehoor krijgen bij de politiek als het gaat om dergelijke thema’s. “Ze luisteren niet naar ervaringen uit de praktijk. Het idee dat een eend moet kunnen zwemmen is puur gebaseerd op emotie, waarbij gedacht wordt aan eendjes in een park. Niet aan de loopeenden die wij houden, die bedoeld zijn voor de voedselproductie”, zegt Maarsingh.

Hij voegt daaraan toe: “En dat terwijl stro een goede vervanger is, zonder de nadelen die kleven aan open water. Wij strooien dagelijks vers stro, waarna de eenden lekker gaan poetsen. Zwemwater is geen optie. Een Pekino-systeem waarbij de eend zijn kop in het water kan steken om te snebberen en te poetsen is bespreekbaar.”

Graumans
Kirsten Graumans Redacteur


Beheer