LTO: onzeker of GLB deadline haalt

Foto: Canva
Foto: Canva

LTO Nederland ziet dat er onzekerheden zijn of de plannen voor het nieuwe Europese Gemeenschappelijk Landbouw (GLB) op tijd af is.

Huidig EU-voorzitter, Portugal, heeft het streven om in april een akkoord te hebben tussen de lidstaten en het Europees Parlement. Maar de landen en het parlement kunnen het vooralsnog niet eens worden over de eisen voor onder andere de basisvergoeding en de nieuwe eco-regelingen.

Eco-regelingen stapelen

Wat LTO betreft blijft de basisvergoeding hetzelfde, een inkomenssteun voor de boeren. De eco-regelingen moeten wat LTO betreft gestapeld kunnen worden, dat boeren voor meerdere maatregelen op hetzelfde perceel dus meerdere betalingen kunnen krijgen. De Europese Commissie zegt dat dit ook mogelijk is, zolang er niet dubbel betaald wordt voor dezelfde handeling. Zo’n eco-regeling zou ook gekoppeld kunnen worden aan andere certificeringen. Goedkeuring door de Europese Commissie hangt natuurlijk af van de inhoud van de certificering en dus in hoeverre die bijdraagt aan de Europese ‘Green Deal’-ambities.

In 2023 gaat het nieuwe Gemeenschappelijke Landbouwbeleid (GLB) van de EU in. Wat is de grootste verandering in het nieuwe beleid en wat doet Nederland zelf? Lees dit en meer op de themapagina GLB

van Rooijen

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.