Skip to content

LTO-voorzitter Sjaak van der Tak bovenaan in FoodAgriTop50

LTO-voorzitter Sjaak van der Tak gaat verrassend aan kop in de FoodAgriTop50, de lijst van de ​​​​​​​meest invloedrijke personen in de food- en agribusiness.

Updated on:
Business
Nieuws
Sleutelmoment in de stikstofcrisis, 31 augustus. Sjaak van der Tak voert het woord na afloop van een overleg van de boerenorganisaties met bemiddelaar Johan Remkes. - Foto: ANP premium

Sleutelmoment in de stikstofcrisis, 31 augustus. Sjaak van der Tak voert het woord na afloop van een overleg van de boerenorganisaties met bemiddelaar Johan Remkes. - Foto: ANP

Sjaak van der Tak gaat verrassend aan kop in de FoodAgriTop50, de ranglijst van de meest invloedrijke personen in de food- en agribusiness.

De voorzitter van boerenorganisatie LTO Nederland laat kopstukken als stikstofminister Christianne van der Wal, rijzende ster Caroline van der Plas, directeuren van supermarkten en CEO’s van grote agribusinessbedrijven als A-ware en FrieslandCampina achter zich.

De FoodAgriTop50 is de ranglijst van personen met de meeste impact in de sector die de redactie van het dagblad Food&Agribusiness jaarlijks aan het eind van het jaar samenstelt. De lijst verschijnt in een speciale bijlage bij de krant.

Bekijk de gehele FoodAgriTop50 op Boerderij.nl

Van der Tak blijft altijd praten

Van der Tak verdient zijn plek met de sleutelrol die hij voor de agrarische sector speelde in de dialoog rondom de stikstofcrisis. Hij hield het gesprek op gang met onder meer bemiddelaar Johan Remkes, de man die dankzij zijn alom gewaardeerde inzet in de top 50 nieuw binnenkwam in de top-10.

Wisseling van de wacht op vooraanstaande posities

De ranglijst kent dit jaar 22 nieuwkomers. Op verschillende vooraanstaande posities in de agri(business)sector was er afgelopen jaar wisseling van de wacht. Denk aan het snelle opstappen van landbouwminister Henk Staghouwer, de komst van een speciale minister voor natuur en stikstof, het afscheid van Louise Fresco bij Wageningen UR, en de veranderingen aan de top bij ForFarmers.

Opvallende nieuwkomer is de Kees Huizinga, de Nederlandse boer in Oekraïne. Hij bracht de oorlog in dat land, en dan vooral de gevolgen voor landbouw en voedselproductie, succesvol onder de aandacht in het Westen.

Bekijk ook de FoodAgriTop50 van vorig jaar

Minder vrouwen in FoodAgriTop50

Het aantal vrouwen in de lijst is kleiner dan vorig jaar. Vrouwen zijn al sinds jaar en dag ondervertegenwoordigd in de top van organisaties die de dienst uitmaken in de food- en agrisector. Daar staat tegenover dat vrouwen in de top 10 goed vertegenwoordigd zijn. Een van hen is Marit van Egmond van Albert Heijn, vorig jaar nog lijstaanvoerder.

Van Egmond, en eigenlijk: het supermarktbedrijf, kon afgelopen iets minder haar stempel drukken op het wel en wee van de food- en agrisector. Niet omdat supermarkten er minder toe doen, integendeel, maar vooral omdat andere thema’s domineerden. Binnen de landbouw en binnen Nederland vooral de stikstofcrisis, daarbuiten vooral de gevolgen van de oorlog in Oekraïne, die hier te merken zijn aan inflatie, tekorten en ontregelde markten.

Verduurzaming supermarkten

In de verduurzamingsplannen van het kabinet worden de supermarkten echter niet vergeten. Zo vindt minister Piet Adema, op plek 15 in de lijst, dat supermarkten het aanbod en de afzet van duurzaam voedsel moeten vergroten. Hij sluit niet uit dat er wettelijke maatregelen komen om ketenpartijen aan te sporen een bijdrage te leveren aan verduurzaming van de agrarische sector.

Medeauteur: Carolien Kloosterman

Snel delen

Afbeelding
Johan Oppewal

chef-redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin