LTO-voorzitter Van der Tak rijdt scheve schaats

04-02-2022 | |
Vergaderboer Columnist
LTO-voorzitter Sjaak van der Tak. - Foto: Herbert Wiggerman
LTO-voorzitter Sjaak van der Tak. - Foto: Herbert Wiggerman

Door zijn steun aan van fraude verdachte ondernemers staat de voorzitter van LTO er gekleurd op.

Sjaak van der Tak is de meest onzichtbare voorzitter van LTO sinds jaren. De problemen zijn echter zelden zo groot geweest en het boegbeeld van onze organisatie schittert door afwezigheid op de televisie. Mark van den Oever, Sieta van Keimpema en Bart Kemp worden gevraagd om hun mening te geven op de buis. En de keer dat ik Van der Tak heb gezien, maakte hij weinig indruk.

Maar vorige week stond hij in nogal wat bladen. Niet positief. De voorzitter van de LTO heeft zich ingezet voor twee van fraude verdachte tomatentelers. Het Financieele Dagblad en de Volkskrant berichtten er uitgebreid over.

Fraude met subsidie

Het gaat over een Europese subsidie voor samenwerkingsverbanden in de tuinbouw. Daar kreeg het ’collectief FresQ’ in 2010, 2011 en 2012 maar liefst € 52,6 miljoen van. Dat is mooi, maar later bleek dat het collectief gedomineerd werd door Redstar, het enorme tomatenbedrijf van de gebroeders Cor en Leo van der K.. Om het in gewone woorden te zeggen: FresQ bestond alleen op papier en Cor en Leo gingen er met de poet van door. Dat liep verkeerd af en de broers moesten de subsidie terugbetalen. Plus dat ze als verdachten van fraude worden aangemerkt.

Groepsapp

Sjaak van der Tak kende het tomatenbedrijf uit de tijd dat hij burgemeester van Westland was en later als voorzitter van Glastuinbouw. Toen het bedrijf een probleem had, zette hij zich in om de subsidie te behouden. Daarvoor nam hij contact op met het ministerie van landbouw en berichtte de gebroeders Van der K. over de vorderingen die hij maakte in Den Haag. Dat deed hij via een app. Hij gebruikte bij vergissing een groepsapp en zo werd zijn bemoeienis breed verspreid en belandde het bij een krant.

Het boegbeeld van LTO moet niet scoren met fraude, maar met juiste argumenten

Leiden was in last en Van der Tak zei niets te weten van fraude enzovoort. Dat zal wel. Maar hij staat er gekleurd op in toonaangevende kranten. Het siert hem dat hij zich inzet voor bedrijven met problemen. Maar het boegbeeld van LTO moet niet scoren met fraude, maar met juiste argumenten. De beslissers zullen het vertrouwen in hem nu hebben verloren. Jammer.Beheer