LTO wil ruimte van politiek voor veranderingen

Ruimte voor boeren en tuinders om veranderingen zelf vorm te geven, op het gebied van voedsel, water, energie en plattelandsbeheer. Daarvoor pleiten LTO Nederland, LTO Noord, ZLTO en LLTB in de Land- en Tuinbouw troonrede 2020.

In de oproep wijst LTO op de belangrijke rol van boeren en tuinders in Nederland als ‘laatste stabiele maakindustrie van formaat’ en de meest duurzame agrarische sector ter wereld. “Onze kennis over duurzame productie van gezond en genoeg voedsel zal de komende decennia ook elders in de wereld het verschil maken”, aldus de verklaring die in een video wordt gepresenteerd.

De troonrede van LTO is onderdeel van de campagne #vooronsland en bouwt daarop voort in de aanloop naar Prinsjesdag.

Niet weggeven voor habbekrats

Na het benoemen van de kracht van de sector komt de link naar de actuele politiek. “Onder nemen verstaan we geven, maar niet weggeven. We kunnen ons land niet weggeven voor een habbekrats.” Het is een duidelijke verwijzing naar de actuele stikstofpolitiek die nog volop in ontwikkeling is en een prominente rol speelt in de boerenprotesten. Het verdienmodel en de roep om duidelijkheid voor langere termijn komt nadrukkelijk aan de orde: “Wij investeren niet om de generatie na ons op te zadelen met niet terug te verdienen investeringen veroorzaakt door wurgend overheidsbeleid”.

Lange termijn

De oproep aan de politiek is om te investeren in de lange termijn en dat ze moet durven voortbouwen op ‘goed bedacht en breed gedragen beleid’. Iedere vier jaar nieuw beleid bedenken is niet vruchtbaar, aldus LTO. De belangenbehartiger erkent dat er veranderingen zijn en dat blijvende maatschappelijke waardering verdiend moet worden. Dat vergt nieuwe inzichten bij boeren en tuinders, maar ook van de politiek is de boodschap.

“Ambities, gevat in heldere doelen zijn prima”, aldus de troonrede van LTO, die net als de echte is gericht aan de leden van de Staten Generaal. “Maar verlos ons van papieren werkelijkheden, projecties, wensdenken en regeltjes drift, die vallen niet in goede aarde!”

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.