Luchtwassers Overijssel voldoen niet aan wettelijke eisen

20-01-2020 | Laatste update op 07-01 | |
Foto: Michel Velderman
Foto: Michel Velderman

In Overijssel voldoet 90% van de 220 onderzochte luchtwassers niet aan de wettelijke voorschriften. Dit blijkt uit data-onderzoek van de apparaten.

Tijd voor actie vindt milieu-gedeputeerde Tijs de Bree. Volgens De Bree moet het jaar 2020 gebruikt worden om samen met veehouders, leveranciers, fabrikanten en belangenorganisaties te komen tot een sterke verbetering van de huidige situatie.

Onderzoek gericht op data elektronische monitoring

Het onderzoek van Overijssel, samen met de omgevingsdiensten IJsselland en Twente, onderscheidt zich van alle eerdere onderzoeken, omdat het zich uitsluitend heeft gericht op de data van de elektronische monitoring (EM), die van belang zijn voor de verwijdering van stikstof. Door de EM te onderzoeken konden conclusies getrokken worden over de werking van luchtwassers over langere perioden, echter wel uitsluitend op basis van data en niet door controle in de praktijk.

De toetsingscriteria waren:

  1. Voldoet de EM aan de verplichting om minimaal ieder uur data te registreren;
  2. Voldoet de EM aan de wettelijke verplichting;
  3. Hoe is de werking van de luchtwasser? Hiervoor werd gekeken naar de combinatie van de verschillende vastgelegde cijfers.

90% luchtwassers voldoet niet

Uiteindelijk zijn 220 luchtwassers van 195 bedrijven onderzocht. (Overijssel heeft in totaal 346 bedrijven met één of meer luchtwassers.) Slechts drie luchtwassers bleken te voldoen aan alle drie de toetsingscriteria. 66 luchtwassers voldeden aan de eerste twee toetsingscriteria. 18 luchtwassers voldeden alleen aan het derde toetsingscriterium.

Slechts drie luchtwassers bleken te voldoen aan alle drie de toetsingscriteria

De conclusie van de onderzoekers is dat 90% van de luchtwassers niet voldoet aan alle gestelde criteria en dat van 70% de elektronische monitoring niet goed functioneert. Deze uitkomst geldt voor alle soorten luchtwassers. Er is niet een type dat voldoet.

Voorlichting en controles

Om verbetering te bereiken staat dit jaar in Overijssel in het teken van voorlichting en – opnieuw – controles. De Bree: “In de komende maanden organiseren we voorlichtingsbijeenkomsten voor leverancies, belangenorganisaties en alle veehouders met een luchtwasser. We willen boeren aansporen om meer zorg en aandacht aan luchtwassers te besteden.”

De milieu-gedeputeerde is van mening dat in eerste instantie de branche aan zet is. “Boeren, leveranciers en brancheorganisatie moeten gezamenlijk komen met oplossingen die het voor de agrarische ondernemers gemakkelijker maken om aan de wettelijke eisen te voldoen.”

Beukema
Eric Beukema Redacteur
Meer overBeheer