Luisteren is belangrijker dan praten – juist voor politici

30-09 | |
Pieter ter Veer mag dan al jaren geen koeien meer melken, de liefde voor de melkveehouderij is er nog steeds. D66 zou moeten luisteren naar de problemen waar boeren mee zitten, vindt hij.
Pieter ter Veer mag dan al jaren geen koeien meer melken, de liefde voor de melkveehouderij is er nog steeds. D66 zou moeten luisteren naar de problemen waar boeren mee zitten, vindt hij.

Oudgediende Pieter ter Veer liet deze week weten dat hij zijn lidmaatschap van D66 opschort. Hij zou graag willen dat zijn partij weer gaat luisteren.

Op het hoofdkantoor van D66 zal er niemand een seconde minder geslapen hebben, toen daar via de e-mail bericht kwam van oud-Kamerlid Pieter ter Veer. De man die in de jaren 90 de plannen van landbouwminister Jozias van Aartsen van harte ondersteunde om de varkensstapel met een kwart in te krimpen, vindt nu dat ‘zijn’ partij de goede koers is kwijtgeraakt. Hij heeft zijn lidmaatschap ‘opgeschort’. Niet dat hij verwacht de opschorting ongedaan te maken – maar je kunt een lidmaatschap voor het leven nu eenmaal niet opzeggen, redeneert hij.

Liefde voor de melkveehouderij

Ter Veer mag dan al jaren geen koeien meer melken, de liefde voor de melkveehouderij is er nog steeds. In de hal van zijn woning hangt de foto van een vijfjarige Ter Veer. Hij kijkt er weemoedig naar. Eigenlijk had die kleine Ter Veer zelf het bedrijf van vader Ter Veer willen overnemen, maar die kans was voorbehouden aan zijn oudere broer. Had hij niet met een bord linzensoep zijn oudere broer kunnen verleiden, zoals Jacob zijn broer Ezau overhaalde het eerstgeboorterecht over te dragen? Ter Veer lacht bij die suggestie. Nee, hij had het niet geprobeerd – en bovendien, zo bijbelvast waren ze ook weer niet in huize Ter Veer.

Hij woont daar, en hij staat hier

De eerste zoon nam het bedrijf over, en de andere kinderen moesten wat anders gaan doen. Ter Veer ging veeteelt studeren aan de Landbouwhogeschool in Wageningen. Hij kreeg alsnog de kans boer te worden op een akkerbouwbedrijf in Renkum, waar hij een van de voorlopers was van de sperma-importeurs uit de VS. Dat MRIJ-koeien en FH-koeien uit het weidebeeld zijn verdwenen, is mede aan hem te danken – of te wijten, afhankelijk van het standpunt dat je inneemt.

Lees ook: Pieter ter Veer schort lidmaatschap D66 op: ‘Zoveel gebrek aan feitenkennis’

Toen afgelopen zomer trekkers voor de deur stonden bij minister Christianne van der Wal moest hij terugdenken aan eind jaren 90. Toen woedende varkenshouders bij Ter Veer in Woltersum verhaal kwamen halen, vanwege de plannen om de varkensstapel met 25% in te krimpen. “Wij moeten naar Ter Veer. Waar woont hij?”, riep een heethoofdige varkenshouder midden in Woltersum. Hij had het Kamerlid niet herkend. Ter Veer wees naar zijn woonhuis en zei tegen hem: “Hij woont daar, en hij staat hier.”

Hij bleef wel in gesprek

Ter Veer had de plaatselijke kroeg afgehuurd, waar vervolgens een ‘goed gesprek’ plaats had. Hij luisterde naar de varkenshouders, maar veranderde niet van standpunt, al werd de varkenswet van Van Aartsen in de loop van de tijd wel afgezwakt. Nee, niet alles wat hij toen als politicus had gedaan was goed. Hij was het ook niet altijd eens met de boeren. Maar hij bleef wel in gesprek, hij probeerde de feiten op een rij te hebben en hij wilde geen polarisatie.

D66 zou moeten luisteren

Daar kan D66 van nu wel iets van opsteken. D66 hoeft niet aan boeren uit te leggen, wat de partij vindt en waarom. D66 zou moeten luisteren naar de problemen waar boeren mee zitten; boeren die zelf met oplossingen komen, die burgerschap tonen en zelf plannen hebben voor verbetering van landschap, biodiversiteit en vermindering van de emissies; zo’n luistertoer is misschien best een goed idee.

Braakman
Jan Braakman Redacteur


Beheer