Doorgaan naar artikel

Luxepositie op de kuikenmarkt verdwijnt

Foto: Canva premium

Foto: Canva

Er is te veel kip, zowel levend als geslacht. En hoewel van grote overschotten geen sprake is, is een beetje meer aanbod dan vraag al voldoende om de prijs in beweging te zetten. De luxepositie begint eraf te gaan.

De vleeskuikennoteringen bevinden zich nog altijd ruim boven het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar. In de jaren 2019 tot en met 2021 begaf de prijs van vrije kuikens zich in deze periode tussen € 0,85 en € 0,92 per kilo. In 2022 schoten de kuikennoteringen echter omhoog. De spanningen in Oekraïne zorgden voor onzekerheid op grondstoffenmarkten. En na het uitbreken van de oorlog slonk ook de export van kip uit Oekraïne naar de EU. Die viel zelfs een tijdje helemaal weg omdat het land een exportverbod voor kip afkondigde om zeker te zijn dat soldaten voldoende voedsel hebben.

In het voorjaar van 2022 schoot de Barneveldse notering voor vrije kuikens daardoor omhoog. In week 11 van dat jaar doorbrak de notering de € 1,20-grens, om later weer wat te zakken. In week 26 stond de notering op € 1,13 tot € 1,15 per kilo levend gewicht. Precies hetzelfde niveau als deze volgende week ook noteert.

Onzekerheid over de beschikbaarheid en de prijs van graan remmen de lust om op te leggen en manen eerder tot voorzichtigheid. Uitbraken van vogelgriep en verstoring van planningen door de bijbehorende ruimingen en beperkende maatregelen doen de rest. Het aanbod van kip loopt terug, terwijl er wel vraag blijft naar pluimveevlees.

Maar nu de oorlog in Oekraïne een slepend karakter heet gekregen en de grondstofprijzen dalen, is de onzekerheid ook minder. De hoge prijzen maken productie aanlokkelijk, en als dan ook de invloed van vogelgriep vermindert, kantelen de marktverhoudingen. Het aanbod komt steeds dichter bij de vraag. De afgelopen periode ging dat echter ongemerkt. Om de periode met gebroken weken rond Pasen en Pinksteren door te komen, hadden slachterijen strak gepland. Omdat slachtdagen uitvielen, zijn er minder opgezet.

Meer dieren aangeboden bij slachterijen

Nu die periode voorbij is, wordt weer volop geslacht. Niet dat de planningen overlopen. Per dag wordt nu minder geslacht dan in de feestweken. Maar doordat er geen dagen uitvallen, is de productie groter. Er worden meer dieren aangeboden bij slachterijen, die ook nog eens goed op gewicht zijn. Daardoor is het aanbod wat gestegen en dat zorgt voor prijsdruk in de verkopen.

Die uit zich het eerst op de vrije markt, omdat slachterijen die laatste wagens liever niet hebben. De Barneveldse notering zakt komende week voor de tweede week op rij met € 0,03 per kilo. Ook Deinze zakt deze week met € 0,03, maar dan naar € 1,22 tot € 1,24 per kilo levend gewicht.

Invriezen van vlees kan een prijsval dempen. Slachterijen doen dat nu nog zo min mogelijk vanwege het prijspeil van de noteringen . De duur ingevroren delen zullen op een later moment niet voor een meerprijs verkocht kunnen worden. Daarom zetten ze het overschot zoveel mogelijk op de versmarkt af. Desnoods met prijsconcessies.

De dalende prijstrend bij de vleesverkopen is daarmee ingezet en die werkt ook door op de contractnoteringen. Die zijn de afgelopen weken al wat gedaald en daar zullen ook komende weken lagere getallen op de borden komen. De Belgische ABC-prijs zakt volgende week opnieuw € 0,01 en komt daarmee op € 1,23 per kilo. De verwachting is dat ook de Nederlandse noteringen gaan zakken. Ingewijden denken dat dit geen eenmalige correcties zijn, maar dat de prijsdruk nog even aanhoudt. Wel is de vakantieperiode niet meer ver weg . Dan vertrekt ook slachterijpersoneel naar het thuisland, vaak voor meerdere weken. Slachterijen zullen daar in hun planning rekening mee gehouden hebben, waardoor dan de productie weer wat omlaag gaat.

Prognose: prijsdaling.

Meer prijsinformatie over vleeskuikens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Lees meer over

Snel delen

Afbeelding
Jacco Keuper

Redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin