Luzerne past in doelstelling landbouwbeleid

27-01 | |
Oogst van luzerne voor de groenvoederdrogerij. - Foto: Peter Roek
Oogst van luzerne voor de groenvoederdrogerij. - Foto: Peter Roek

Luzerneteelt scoort uitstekend als het gaat om klimaat en milieu en verdient daarom aandacht in het Nationaal Strategisch Plan, de uitwerking van het nieuwe Europese landbouwbeleid.

De nieuwe doelstellingen van het landbouwbeleid op het gebied van gezonde bodem, klimaat, biodiversiteit en gewasbescherming, plaatsen luzerne opnieuw in de schijnwerpers. De broeikasgasemissie van de luzerneteelt is namelijk tot wel tien keer lager dan van grasteelt, zo blijkt uit onderzoek van CLM Onderzoek en Advies in opdracht van de Provincie Zeeland en Groenvoederdrogerij Timmerman. Met name is dat omdat luzerne zelf stikstof bindt en geen stikstofkunstmest nodig heeft.

Ook vergeleken met andere akkerbouwgewassen, als aardappelen en tarwe, emitteert luzerne weinig. Het drogen van luzerne kost wel energie en draagt bij aan de broeikasgasemissies, al is die klimaatvoetafdruk de afgelopen decennia door procesverbeteringen al met 40% verkleind ten opzichte van die in 1990.

Aandacht voor luzerne

Het areaal luzerne in Nederland bedraagt rond 7.500 hectare. Een deel is bestemd voor de vijf drogerijen in Kortgene (Zld,), Oosterwolde (Frl.), Oostwold (Gr.), Ruinerwold (Dr.) en Lambertschaag (N-.H.)

Jan-Pieter Timmerman van drogerij Timmerman in Kortgene vindt dat hij op zich geen klagen heeft over de aandacht voor luzerne in het GLB – het gewas kan als vergroeningsgewas worden ingezet – maar dat de voordelen van luzerne nog onvoldoende tot waarde worden gebracht, terwijl dat maatschappelijk gezien gewenst is. “Het gaat niet per se om meer teelt voor aanvoer naar de dat drogerij. Het gaat bijvoorbeeld ook om het stimuleren van luzerne als eiwitbron in veevoeding. Een EU- of POP3-ondersteuning zou daarbij kunnen helpen.”

Een beperking voor de teelt

Timmerman wijst ook op het ontstaan van vraag naar eiwit uit luzerne voor humane voeding. “Net zoals er ook vraag is naar eiwit uit bietenblad.” En richting akkerbouwers: “Net als wintertarwe is luzerne een rustgewas. Ga uit van een saldo tegen dat van wintertarwe. Naast een beworteling tot wel 2 meter diep heb je als voordeel dat je twee jaar niet hoeft te ploegen, je er niet in spuit of kunstmest strooit en dat wij maaien, harken en hakselen.” Een beperking voor de teelt kan de afstand tot de drogerij zijn. Drogerij Timmerman contracteert binnen het gebied met een straal van 75 kilometer rond Kortgene.

Biodiversiteit

Ook op andere thema’s, onder andere bemesting en waterverbruik, scoort luzerne beter dan gras, zo stelt CLM vast vast. De biodiversiteit, een ander belangrijk thema in het nieuwe landbouwbeleid, is gediend bij de teelt van luzerne. Het biedt, mits niet te vaak gemaaid en ten minste één keer (maar soms ook vaker) bloeit, een goede leefomgeving voor vogels, vlinders en bijen. Ook blijft bij een twee- of driejarige luzerneteelt de bodem het gehele jaar bedekt, wat ook positief is voor de biodiversiteit.

Meijering
Luuk Meijering Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.