Doorgaan naar artikel

Maak fastfood gezonder in plaats van het te weren

Lokale overheden willen de toename van aanbieders van fastfood remmen om de volksgezondheid te verbeteren. Beter zou zijn die aanbieders te verleiden hun menu uit breiden met gezonde voedingsmiddelen.

Column
Food
Foto: Canva premium

Foto: Canva

Lokale overheden willen de toename van aanbieders van fastfood remmen om de volksgezondheid te verbeteren. Beter zou zijn die aanbieders te verleiden hun menu uit breiden met gezonde voedingsmiddelen.

Meer dan de helft van de horeca in de grote steden biedt fastfood aan. Het aanbod is ruim: niet alleen gefrituurde producten, maar ook hamburgers, pizza’s en döner kebab. Naast vele vestigingen van de bekende ketens zijn ook kleine fastfoodzaken in bijna elke wijk te vinden.

Volgens marktonderzoekers is er zelfs nog ‘potentie’ in de wijken met veel scholieren en lage inkomens. Deze wijken worden ongezond genoemd omdat er veel overgewicht en leefstijlgerelateerde aandoeningen voorkomen zoals diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Vergeleken met de rijkste wijken van een stad leven bewoners daar gemiddeld 13 jaar korter.

Opmars fastfood stoppen

Veel gemeenten willen dat de overheid wetten en regels maakt om de opmars van fastfood in arme wijken te stoppen door het tegengaan van de toename van aanbieders van ongezond voedsel. Dat past in het overheidsbeleid om een gezonde leefstijl te bevorderen. Dat is juridisch ingewikkeld omdat ‘ongezond voedselaanbod’ geen criterium is voor het weren van horeca. De vraag is of fastfood wel zo ongezond is.

Fastfood wordt ongezond als je het niet afwisselt met ander voedsel en er geen balans is met groente en fruit

Onderzoek heeft al jaren geleden laten zien dat fastfood niet per definitie ongezond is en veel mensen vinden het niet alleen lekker maar ook makkelijk en relatief goedkoop. Fastfood wordt echter ongezond als je het niet afwisselt met ander voedsel en er geen balans is met groente en fruit. Daarnaast zorgen zout, vetten en suikers ervoor dat consumenten het steeds lekkerder gaan vinden.

In arme wijken zijn nog geen successen geboekt in de strijd tegen overgewicht omdat de verschillende programma’s niet werken. In plaats van het weren van fastfoodaanbieders zou de overheid een regeling kunnen maken die aanbieders van fastfood moet verleiden om reguliere fastfoodproducten te koppelen aan nieuwe groente- en fruitproducten.

Die nieuwe producten moeten dan wel aan een aantal eisen voldoen: ze moeten zeer goedkoop zijn (door bijvoorbeeld subsidie uit preventiefondsen), kant-en-klaar en vooral zeer lekker zijn. In plaats van mensen hun keuzevrijheid te ontnemen zou het uitbreiden van fastfood gezonder zijn.

Snel delen

Image
Bart Gremmen

Hoogleraar Ethiek in Levenswetenschappen, Wageningen University and Research

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin