Maaltijdboxen: vlees heeft voorkeur bij kerst, vega wel populairder

23-12-2022 | |
Foto: ANP
Foto: ANP

​Leveranciers van maaltijdboxen, waarmee mensen zelf een diner kunnen klaarmaken, zagen de vraag naar hun producten de afgelopen weken stijgen. Deze periode kiezen veel van deze bedrijven er namelijk voor kerstmenu’s aan te bieden. En of daar nu duurzame- of sterrengerechten op staan, veel boxen vinden dit jaar hun weg naar de Nederlandse keukens.

Zo zijn de ‘kerstkratten’ van De Krat, die bestaan uit een vlees- en vis-, vega- en een combinatievariant, dit jaar volledig uitverkocht. “Elk jaar zijn onze kratten uitverkocht, maar nu wel iets minder snel dan afgelopen jaar”, legt een woordvoerster uit. Volgens haar zou dat kunnen komen door corona, waarvoor in Nederland vorig jaar rond deze tijd nog een lockdown dreigde. Veel restaurants hielden de deuren vorig jaar daarom gesloten tijdens Kerstmis.

Grote drukte

Klanten van De Krat lijken deze feestdagen een voorkeur te hebben voor de vlees- en viskerstkrat. “Misschien omdat kerst toch een feestelijk gebeuren is, dat mensen met een stukje vlees willen uitpakken. Ook voor mensen die normaal gesproken weinig vlees eten kan dat interessant zijn, omdat het vlees op een duurzame manier verkregen is”, vertelt de zegsvrouw. Aan de andere kant kunnen klanten volgens haar ook voor vlees kiezen voor het gemak, zodat de hele familie tevreden aan tafel zit. “Maar ook de combinatiekrat doet het goed, waarbij mensen kiezen voor half vlees en vis en half vega.”

Klanten lijken met name geïnteresseerd in het bestellen van gerechten à la carte

Mensen die iets exclusiever willen dineren tijdens de feestdagen, konden een maaltijdbox bestellen bij Cook Like A Chef. Dit bedrijf heeft boxen die zijn samengesteld met gerechten van verschillende Nederlandse sterrenrestaurants. Eigenaar Jan Bartelsman moet daarbij wel opmerken dat er alleen nog besteld kan worden voor de periode in aanloop naar de jaarwisseling. Vanwege drukte besloot het bedrijf anderhalve week geleden tot een stop op de bestellingen.

Vijf-sterren dineren

“Het is ongelofelijk”, geeft Bartelsman aan. “Ik had gedacht dat we dit jaar een rustigere kerst zouden hebben, omdat restaurants weer open zijn en corona voorbij lijkt.” Maar niets is minder waar. Klanten lijken met name geïnteresseerd in het bestellen van gerechten à la carte. De gerechten van De Librije uit Zwolle, één van de twee restaurants in Nederland met drie Michelin-sterren, lijken het populairst. “Maar dat scheelt niet veel. Veel klanten bestellen de à la carte-gerechten waarmee ze een menu samenstellen met smaken uit verschillende sterrenrestaurants. Zo eten ze ineens voor vijftien sterren”, grapt Bartelsman.

Vega wint aan populariteit

Ook maaltijdbezorgdienst HelloFresh heeft boxen die bestaan uit kerstgerechten en gourmetboxen, maar ook die zijn volgens de website uitverkocht. Welke met name populair zijn, kan een woordvoerster niet zeggen omdat HelloFresh beursgenoteerd is en het op vaste momenten per jaar kwartaalcijfers deelt. Wel geeft zij aan dat het bedrijf merkt dat vegetarische maaltijdboxen de afgelopen jaren aan populariteit hebben gewonnen. Om die reden nam HelloFresh vorig jaar al een vegetarische kerstbox op in het assortiment.

ANP Algemeen Nederlands Persbureau


Beheer