Maatregelen nodig voor perspectief kalverhouderij

09-03 | |
Kalveren aan het voerhek. - Foto: Herbert Wiggerman
Kalveren aan het voerhek. - Foto: Herbert Wiggerman

De gemeente Barneveld wil extra maatregelen om de kalverhouderij een toekoemstperspectief te bieden en te verduurzamen.

Zo is er meer samenwerking nodig tussen sector, kennisinstellingen en overheden en is een meldpunt en kenniscentrum gewenst. Ook moeten sector en betrokken gemeentes nadrukkelijk de samenwerking zoeken met de provincies Gelderland en Utrecht om tot een effectieve aanpak van de problemen te komen en om perspectief te bieden aan een duurzame kalverhouderij.

Onderzoek Poultry Expertise Centre

De gemeente Barneveld stelt dit op basis van een onderzoek van het Poultry Expertise Centre in opdracht van de gemeente. Barneveld liet het onderzoek uitvoeren omdat 25% van alle vleeskalveren in de gemeentes Barneveld en Ede worden gehouden en ook de toeleverende en verwerkende industrie in de regio is geconcentreerd.

Hard getroffen door coronacrisis

De onderzoekers concluderen dat de sector hard getroffen is door de coronacrisis. Voor de afzet is de sector sterk afhankelijk van het buitenland en de horeca in die landen. De rosékalverhouderij is direct hard getroffen, omdat dit veelal bedrijven zonder afzetcontracten zijn. Ook voor de blankkalfsvleessector verwachten de onderzoekers financiële problemen. Hoe langer de crisis duurt, hoe groter de kans wordt dat nieuwe contracten financieel ongunstiger voor de kalverhouder worden afgesloten.

Keerpunt

Volgens het rapport staat de sector op een keerpunt. Bedrijven moeten aan steeds meer eisen op het gebied van dierwelzijn, gezondheid en milieu voldoen, eisen die forse investeringen vragen. Er is daarom meer samenwerking binnen de keten nodig maar ook flexibiliteit van de regionale en landelijke overheid bij het toepassen van innovaties.

van der Linde

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.