Maatschappij claimt onze grond

23-10-2020 | Laatste update op 15-03 | |
Vergaderboer Columnist
Foto: Ronald Hissink
Foto: Ronald Hissink

Vroeger was niet alles beter. Ik ben blij dat ik nu leef. Wat is de wereld een stuk groter dan in de tijd van mijn ouders en grootouders. Wat een mogelijkheden en dynamiek. Allemaal veranderingen en meest verbeteringen.

“Grond is een voorbeeld van wat niet beter is geworden”, dempt Hanna mijn enthousiasme. “Vroeger was het echt bezit van de eigenaar. Het gaf aanzien. Boeren met een eigen boerderij met grond kregen in een ver verleden nog recht op bepaalde bestuursfuncties. Dat recht verviel later, maar sudderde nog decennia door. De grote herenboeren hadden personeel voor het werk en zelf de tijd om bestuursfuncties te bekleden. Dat gaf ook weer een andere vorm van macht. Die is er niet meer.”

Karakter van het landschap

Nee. Het tij is gekeerd. In plaats van baas op eigen grond claimt de maatschappij steeds meer de zeggenschap over de grond van de boer. En met succes. In verkavelingen mogen we niet meer het land zo inrichten dat het rationeler te bewerken is. Daar steken ze een stokje voor. “Het karakter van het landschap moet behouden blijven”, wordt gezegd. Hetzelfde geldt voor singels. Die mag je niet kappen als je een sloot wil dempen of van twee percelen één maken. Er steekt dan weer een actiegroep de kop op, die een procedure aanspant en dan bij de rechter vaak gelijk krijgt.

Het opbrengend vermogen van de grond gaat zo sterk achteruit

Nu krijgen we te maken met de Green Deal van Timmermans, maar ook met het Nederlandse beleid om de biodiversiteit terug te krijgen op het boerenland. Dat gaat hun lukken. We kunnen spartelen, maar het gaat door. Eerst bij de natuurterreinen en dan steeds verder.

Grondprijzen

Het opbrengend vermogen van de grond gaat zo sterk achteruit. Dat heeft invloed op de grondprijzen. Grond, bestemd voor natuur, is nu al veel minder waard. Als we steeds meer een biotoop richting natuurgrond krijgen, kan het niet anders dan dat de prijs daalt.

Het geeft een machteloos gevoel. Vroeger was het zeker niet goed met al die verworvenheden gekoppeld aan het bezit van grond. Nu de maatschappij bezit neemt van onze grond slaat de meter te ver door, de andere kant uit. Dat doet pijn.

Meer overBeheer