President Macron: ‘Koop en eet alleen Franse producten’

13-09 | |
Franse president Macron roept op om Franse producten te kopen en te consumeren. Foto: ANP
Franse president Macron roept op om Franse producten te kopen en te consumeren. Foto: ANP

De Franse president Emmanuel Macron roept Fransen op producten uit eigen land te eten om boeren te steunen.

Macron: “De Fransen moeten Franse producten kopen en consumeren, want de verdediging van de agrarische en voedselsoevereiniteit is essentieel. We gaan een bijzonder ernstige en moeilijke periode tegemoet, die de inzet van iedereen vergt. Al onze landgenoten moeten begrijpen dat Franse producten kopen en consumeren, oftewel onze landbouw omhelzen, de sleutel vormt om die voedselsoevereiniteit te beschermen.”

Afhankelijkheid van kunstmest

Dat riep de Franse president tijdens een grote bijeenkomst met jonge boeren in Outarville in de buurt van Orléans. Na een opsomming van de vele maatregelen die zijn regering de afgelopen tijd al heeft genomen om de boeren te steunen rond de gevolgen van de oorlog in Oekraïne en de droogte- en hittegolf, vervolgde Macron: “We moeten een einde maken aan de afhankelijkheid van kunstmest en andere grondstoffen uit Rusland en Wit-Rusland en ons opmaken voor de hogere energieprijzen, want dat is een oorlogswapen van Moskou.”

Gebrek aan opvolgers

Macron, die vergezeld was van minister voor landbouw Marc Fesneau, koos expres de jonge-boerenmeeting, omdat hij zich zorgen maakt over de snelle vergrijzing onder de Franse boeren en het chronische gebrek aan opvolgers. Daarom moet er binnen zes maanden een ‘pact voor de vernieuwing en de toekomst van de landbouw’ komen, dat in 2023 in een wet zal worden vastgelegd.

Lees ook: Franse ‘korte keten’ draait soms minder maar is niet in verval

Ook trekt Parijs € 20 miljoen uit voor een ‘netwerk van ‘incubateurs’ van innoverende agrarische ondernemers en ondernemingen. Bovenal komt er een fonds met € 400 miljoen om jonge boeren te helpen zich te vestigen door enkele jaren lang de vaste lasten te verlagen en hen ook te helpen om de ‘onmisbare ecologische transitie’ aan te pakken. “Behoud van onze agrarische gronden is verbonden aan de agro-ecologische transitie met, als belangrijkste punten, in bepaalde gevallen een andere gewaskeuze, aanpassing aan het klimaat en de ontwikkeling van CO2-landbouw, dat wil zeggen het massaal ontwikkelen van het opslaan van CO2 in de agrarische bodem.”

Nieuwe oogstverzekering

Bovendien kondigde de president enkele ingrijpende wijzigingen aan in de voorgestelde nieuwe oogstverzekering, verbeteringen waar de agrarische wereld al tijden op had aangedrongen. Zo wordt het eigen risico verlaagd van 25 naar 20% en neemt de staat voor boeren die zich willen verzekeren een flink deel van de premie voor haar rekening. Voor de allergrootste rampen, zoals het totaal vernietigen van het gewas door zware hagel of late vorst, zal de staat ook de volledige schade vergoeden. “De regering legt daarmee de laatste steen voor de hervorming van het beleid voor beheer van de risico’s. Dat zal een verzekeringsschok teweegbrengen, want agrariërs die tot nu toe niet gedekt zijn zullen de kans oppakken om nu wel een verzekering af te sluiten”, aldus een tevreden boerenbond FNSEA.

Peijs
Ruud Peijs Freelance redacteur


Beheer