Macron wacht bij nieuw mandaat een Hercules-taak

25-04-2022 | |
Macron is zondag met ruim 58% van de stemmen herkozen als president, de eerste in 20 jaar die een tweede termijn van de kiezers krijgt. Foto: ANP
Macron is zondag met ruim 58% van de stemmen herkozen als president, de eerste in 20 jaar die een tweede termijn van de kiezers krijgt. Foto: ANP

Emmanuel Macron zet zijn nieuwe vijf jaar als president van Frankrijk sterk in op ecologie.

Het beleid dat ik de komende jaren ga voeren, zal ecologisch zijn of het zal niet zijn. We moeten twee keer zo snel gaan bij de reductie van de broeikasgassen en het beleid, de economie, het landschap en onze levens transformeren”, riep hij tijdens de verkiezingscampagne in Marseille.

Vrees voor tweede brexit

Macron is zondag met ruim 58% van de stemmen herkozen als president, de eerste in 20 jaar die een tweede termijn van de kiezers krijgt. De zittende president versloeg daarmee de rechtse Marine le Pen, tot grote opluchting van ‘Europa’ dat met Le Pen vreesde voor een tweede brexit. Macron is in ieder geval een internationalist en hartstochtelijk Europeaan, hoewel ook hij daarbij toch altijd voorrang blijft geven aan de eigen Franse belangen. De duidelijke keus van de Fransen is goed nieuws voor ons land en haar plaats in Europa en in de wereld”, schrijft bijvoorbeeld Michel Barnier, oud-minister van landbouw en voeding en oud-brexit-onderhandelaar voor de EU. “Ik verheug me er op onze uitstekende samenwerking voort te zetten”, zegt EU-voorzitter Ursula von der Leyen op haar beurt.

Zwaar inzetten op ‘onafhankelijkheid’

De president, in Frankrijk ook regeringsleider, realiseert zich dat hem een Hercules-taak wacht. Ook in zijn land schieten de kosten van levensonderhoud de hoogte in en wankelt de economie. De oorlog in Oekraïne heeft, zeker in Frankrijk, vooral de roep om versterking van de nationale voedselvoorziening verder aangewakkerd. Macron wil ook zwaar inzetten op wat hij noemt ‘onafhankelijkheid’. Dat geldt bijvoorbeeld voor de energie, met plannen voor nieuwe kerncentrales, maar zeker ook voor de landbouw en de voedselindustrie. Hij wil doorgaan met de uitbreiding van de ‘eigen’ productie van eiwithoudende gewassen, nog meer steun uittrekken voor nieuwkomers in de landbouw voor ‘de vernieuwing van de generaties’ en veel steun verlenen aan de broodnodige modernisering van de voedingsindustrie.

Tegelijk benadrukt hij daarbij dat dat parallel moet gaan met de agri-ecologische en klimaattransitie. Hij spreekt in dat verband van ‘een derde agrarische revolutie’ waarin de nadruk ligt op robotisering en IT, maar nadrukkelijk ook op plantaardig.

Meer produceren

Macron kan daarbij op steun rekenen van de machtige boerenbond FNSEA. Die verklaart in haar manifest voor de verkiezingen dat ‘de duurzame voedselsoevereiniteit verzekerd moet worden door het herlanceren van de productie’. “De gezondheidscrisis en de oorlog in Oekraïne hebben ons ervan bewust gemaakt dat we om de bevolking te voeden, meer moeten produceren. Duurzaam produceren en de noodzakelijke agro-ecologische en energietransitie realiseren is allemaal goed en wel maar we moeten in ieder geval produceren.” Voor de bond moet het accent daarbij ook liggen op de beloning van de agrariërs en de concurrentiekracht van het Franse landbouwmodel. Macron heeft daar in zijn eerste periode al de wettelijke basis voor gelegd, maar de FNSEA en veel van haar leden zien daar tot nu toe nog weinig resultaten van.

Peijs
Ruud Peijs Freelance redacteur


Beheer